Віра Олександрович

Володимир Богайчук: «Просимо жителів Тернопільщини зберігати спокій і не панікувати» (фото)

Основне

Усі необхідні заходи для запобігання занесення і поширення коронавірусної інфекції COVID-19 на Тернопільщині вживають. Тож громадянам попросили зберігати спокій і не панікувати.

Про це наголосив заступник голови Тернопільської обласної держадміністрації Арсен Марчишак під час прес-конференції сьогодні, 27 лютого. Нагадаю, там йшлося про профілактику захворювання на коронавірус

– В Україні немає офіційно зареєстрованих випадків захворювання на коронавірус, – каже він. – Проте ми готові до оперативного реагування і надання необхідної допомоги хворим, якщо виникне така потреба. 

Нарада1
Нарада1

Посадовець нагадав, що в області створили оперативний штаб із організації профілактичних і протиепідемічних заходів. Під час останнього засідання (воно відбулося 26 лютого – прим.) прийняли рішення про виділення додатково 2 млн грн із резервного фонду Тернопільської області на все, що необхідне медикам для захисту і допомоги пацієнтам. 

– В області розробили чіткий алгоритм дій і маршрут пацієнтів, які відповідають підозрі або визначенню випадку COVID-19, –наголошує начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук. – Серед медичних працівників паніки немає. Хоча ми нині – в очікуванні приїзду контактних і хворих на коронавірус з-за кордону. Ми проаналізували всі загрози і підготувалися до них.

Медики акцентували на важливості дотримання заходів щодо профілактики інфікування та поширення коронавірусу. Втім, запевнили, що готові до будь-якого повороту подій, навіть – найпесимістичнішого сценарію. 

– Наразі ми націлені на діагностику методом виключення, тобто обстежуємо пацієнта на можливу присутність грипу штаму А і Б, а якщо вони не підтверджуються, то відправляємо матеріали у Київ, – каже в. о. директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» Оксана Чайчук. – Для того, аби доправити зразки, маємо спеціальну машину. 

Нарада2
Нарада2

Медик закликала усіх зберігати спокій і надіятися, що інфекція до нас не потрапить. Втім, до прийому хворих в області дійсно підготувалися, наголосила експерт із інфекційних захворювань обласного управління охорони здоров'я Олена Герасименко.

– У медичних закладах інфекційного спрямування вже є маски, респіратори, термометри та інше, – перелічує вона. – Забезпечені всі установи дезінфікуючими засобами. До того ж, у лікарнях відбулися спеціальні тренінги. 

Надалі в області, за її словами, ретельно збиратимуть анамнез усіх людей, які прибули з-за кордону, маючи ознаки гострої вірусної інфекції. Легкі пацієнти (навіть із коронавірусом – прим.), швидше за все, лікуватимуться вдома, хоча у багатоквартирних будинках це може створити проблему. Важким – допомагатимуть у лікарнях. І хоча у світі на COVID-19 переважно хворіють дорослі або навіть літні люди, у нашому краї передбачили все як для таких пацієнтів, так і для маленьких – в обласній лікарні. 

– Там підготували кілька ізольованих палат. Буде розмежування хворих вже на етапі поступлення, – уточнює дитячий експерт із інфекційних захворювань управління охорони здоров'я Тернопільської обласної державної адміністрації Ольга Дивоняк. – Йдеться про приміщення на вулиці Купчинського. Хворі відразу потраплятимуть у відведені для них бокси. Лікарі усім оснащенням забезпечені на тиждень і діятимуть відповідно до визначеного алгоритму.  

За її словами, наразі є проблема лише із підведенням кисню до боксів, аби їх повністю ізолювати і 100-відсотково убезпечити інших від зараження (як передається вірус, дивіться на малюнку унизу – прим.). Але документацію на вказані роботи вже готують, тому це – питання часу. 

Графіка2
Графіка2

До речі, у світі вже зареєстрували більш як 80 тисяч лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус. Одужали понад 27 тисяч осіб.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео