Віра Олександрович

Володимир Труш: «Тернопільщина твердо летить у «червону» зону» (фото)

Засідання1

Ще місяць тому на Тернопільщині хворих на COVID-19 приймали у 7-ми опорних лікарнях, а вже сьогодні, 20 жовтня, інфікованим допомагають у 16-ти медичних закладах. Причому більшість пацієнтів – важкі, потребують кисневої підтримки.

Про це йшлося на терміновому засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС). Головував на цьому зібранні голова обласної держадміністрації Володимир Труш.

Труш
Труш

- Зважаючи на цифри, які озвучують медики, ми твердо летимо у «червону» зону, - каже він. – Відсоток заповненості ліжок вже доволі високий. Незабаром бракуватиме кисню. Це точно станеться, бо погіршення епідемічної ситуації фіксують по всій Україні. Незабаром кисень буде потрібен усім.

Як повідомили під час трансляції засідання на сторінці Тернопільська обласна держадміністрація, станом на сьогодні у Тернопільській області хворіють на коронавірус 6 640 жителів, при цьому 728 із них перебувають у медичних закладах. Саме тому «ковідні» ліжка довелося розгорнути у 16-ти лікарнях. Загалом для таких пацієнтів є 1605 ліжкомісць, усі вони забезпечені киснем, повідомила директорка обласного департаменту охорони здоров’я ТОДА Ольга Ярмоленко.

Ярмоленко
Ярмоленко

- Перебіг захворювання у пацієнтів останнім часом - важчий, ніж раніше, тому все більше людей потребують кисневої підтримки, - каже вона. - Так, сьогодні вже 560 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, а 17 - на ШВЛ. До того ж, щодня на Тернопільщині від COVID-19 помирають 10-18 людей.

За її словами, продовжують фіксувати випадки коронавірусної хвороби і серед дітей. Зокрема, зараз у лікарні лежать 13 неповнолітніх.

- Наголошую, єдиним способом зупинити поширення коронавірусу залишається вакцинація, - додає пані Ярмоленко. – Нині 98% госпіталізованих – люди, які не зробили щеплення.

Відтак, регіональна комісія ТЕБ та НС рекомендувала посилити карантинні обмеження. Вони почнуть діяти вже 21 жовтня. Йдеться, зокрема, про таке: заборона функціонування закладів громадського харчування, спортивних залів, продовольчих і непродовольчих ринків, крамниць, державних структур, а також проведення масових заходів у разі відсутності 100% вакцинації або негативного ПЛР-тесту на COVID-19 не більш як за 72 години чи експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу не більш як 42 години або документу від лікаря щодо протипоказань до вакцинації у працівників і відвідувачів закладів.

Засідання2
Засідання2

Нагадаємо, ці правила також стосуються і міжрегіональних перевезень пасажирів. Дотримання всіх карантинних вимог контролюватимуть мобільні групи, до складу яких ввійдуть представники поліції, Держпродспоживслужби, ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» і працівники органів місцевого самоврядування. Фото з трансляції засідання на сторінці Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео