Анастасія Кисіль

Волонтери «кулінарного десанту» у Тернополі наліпили сотні тисяч вареників для захисників (фото)

«Наші вареники доїжджали навіть до людей, які жили у підвалах у Маріуполі», розповідають волонтери. Зараз вони просять небайдужих підтримати їхню справу

Кулінарний десант «Едера» - це група людей, які переконані, що сильним воїном може бути тільки ситий воїн. З початку повномасштабної війни вони щодня, майже без вихідних, збираються і ліплять вареники захисникам. Вони просять усіх охочих долучатися до їхньої роботи, а також допомогти продуктами або коштами на їх придбання. 

Наші вареники ми відправляли у Харків, Київ. Вони доїжджали навіть до людей, які жили в підвалах у Маріуполі, - розповідає Терену голова ОСББ на вулиці Львівській 12, 14 Леся Глинська. 

Волонтери готують тільки вареники. Використаних продуктів уже не злічити - це тонни картоплі та борошна.

Власник кафе «Едера» Юрій Леськів запропонував своє приміщення для нас. Так ми почали збиратися кожен день. Працювали без вихідних, навіть на Благовіщення ліпили вареники. Зазвичай, найбільше долучаються жителі прилеглих будинків. Юрій сам возить приготовані вареники до волонтерських центрів, де їх передають туди, куди найбільше потрібно, - каже Леся Глинська.

Кулінарний десант «Едера» - це група людей, які переконані, що сильним воїном може бути тільки ситий воїн

Зараз на кухні працює в середньому по 15 волонтерів. Спочатку було набагато більше охочих допомогти, але тепер люди почали виходити на роботу та налагоджувати своє життя попри війну.

Люди змінюються, одні приходять, інші йдуть.  Переселенці активно допомагають, наприклад, саме зараз з нами на кухні працюють люди з Краматорська, Нової Каховки, Нікополя та Харкова, - каже жінка.

Леся Глинська розповідає, що вони організували умовний графік роботи. Зараз збираються через день о 13 годині. Проте попередньо обговорюють, кому потрібно прийти раніше, щоб підготувати все для вареників. 

Ми не здалися. Від початку війни я організовую людей. По групах розсилаю оголошення, прохання про допомогу.  Є вайбер-групи, де пишемо, на яку годину потрібно зібратися та що зробити. Наприклад, у певний день люди приходять чистити картоплю, щоб, коли інші волонтери прийдуть ліпити вареники, начинка була готова, - ділиться досвідом волонтерка. 

Цікаво те, що на їхній кухні вже встановлені певні традиції. Наприклад, важливо, щоб тісто замішували чоловіки.

Тісто на цій кухні замішують чоловіки

Раніше це робив чоловік з Києва. Зараз - професор кафедри фінансів Західноукраїнського університету Володимир Горин. Поки інші приходять на роботу, він вже наготує тісто, а потім ще й допомагає ліпити вареники, - розповідає Леся Глинська.

Волонтерка розповідає, що охочих допомагати вже меншає, проте вони хочуть і далі ліпити вареники захисникам.

Довідка

Кулінарний десант Едера» працює у кафе на вулиці Львівській, 12. Волонтери просять допомогти їм ліпити вареники, а також приносити борошно і картоплю.

Фото Лесі Глинської

Вибір читачів за тиждень

Відео