Вони назавжди залишаться небесними журналістами (фото)

На головну

Сьогодні, 6 червня, тернопільські журналісти святкують своє професійне свято. Проте, не усі до цього можуть приєднатись.

Тернопільщина має двох небесних Ангелів–журналістів, які віддали своє життя виборюючи Незалежність країни під час Революції Гідності у Києві та під час російсько-українського конфлікту на Сході України.

Костенко Ігор Ігорович

Костенко Ігор
Костенко Ігор

Український журналіст, студент-географ, активіст Євромайдану, дописувач української Вікіпедії. Загинув під час протистояння на вулиці Інститутській. Нагороджений відзнакою - Герой України. Народився у селі Зубрець Бучацького району Тернопільської області.

Працював хлопець журналістом інтернет-видання «Спортаналітика». Був ініціатором створення україномовного спортивного інтернет-видання allsport24.com, поява якого затрималася через зайнятість Ігоря та інших його творців у Євромайдані, і який був остаточно запущений вже після його смерті.

Колеги згадують про нього, як про хорошого товариша, відкриту, життєрадісну, цілеспрямовану людину. Мріяв Ігор про сім'ю та хотів відкрити свою електростанцію.

Вранці 20 лютого його було вбито під час протистояння в центрі Києва. Його тіло знайшли біля Жовтневого палацу (МЦКМ ФПУ) на вулиці Інститутській. В Ігоря влучили дві кулі: одна — в голову, а інша — в груди. Окрім цього, в загиблого виявлені сильні переломи ніг.

Посмертно отримав звання - Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності.

Лабуткін Дмитро Віталійович

Лабуткін (2)
Лабуткін (2)

Український військовий кореспондент, капітан III рангу ВМС ЗСУ (посмертно), заступник редактора Телерадіокомпанії Міноборони України «Бриз». Чоловік був з родини військового.

21 січня капітан-лейтенант, спецкореспондент сектору «С» Дмитро Лабуткін прибув до Краматорська та поїхав на передову.

5 лютого Дмитро Лабуткін знімав матеріал про захоплений бійцями 128-ї гірсько-піхотної бригади трофейний російський танк Т-72 під Дебальцевим. У місті Дебальцеве Дмитро провів зйомки та зібрав фотоматеріали для переговорної групи у Мінську, мав повертатися з ними до Києва. Зник 16 лютого 2015 у районі Дебальцевого разом із розвідгрупою ЗСУ, яку очолював капітан 3-го полку спецпризначення Юрій Бутусов, після обстрілу колони, якою вночі вивозили поранених у напрямку Артемівська. Дмитро перебував у БТР, що рухався у складі колони.

Разом з Дмитром загинули у бою військовослужбовці 3-го полку спецпризначення капітан Юрій Бутусов і старший сержант Віталій Федитник. В офіцера залишилися дружина та донька Кіра.

За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, посмертно відзначений — нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, медаллю «За сприяння Збройним Силам України» та орден «Народний Герой України».

Гурняк Віктор Петрович

Viktor_Gurniak_4
Viktor_Gurniak_4

Український фотокореспондент, військовик (боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» Міністерства оборони України), пластун.

Фотосправою хлопець захопився з дитинства, коли батько купив ФЕД-5, професійно з 2004 року, друкувався в тернопільських виданнях. У 2007 випадково став свідком пожежі на Ай-Петрі. Ці фото потрапили у світлини ТОП-тижня, їх вперше опублікували рейтингові українські видання, у тому числі й УНІАН. Відтоді співпрацював із цим інформагентством. Для Reuters почав фотографувати під час епідемії грипу восени 2009 року.

Cпівзасновник фотоагентства LUFA, з грудня 2013 року також співпрацював з інтернет-виданням «Insider». Готував репортажі із зимового Євромайдану, залишив серію світлин із життя «Айдару».

У Варшаві під патронатом Marcin Swiecicki Posei na Seim RP відкрилася виставка Віктора Гурняка. Організаторами виступили: фонд «Відкритий діалог» і Євромайдан Варшави. Подібні фотовиставки авторства тернопільського митця вже побачили в Естонії та Німеччині.

Виставку Віктора Гурняка та Максима Музики з майже півсотні світлин із лінії фронту і визволених та окупованих міст зі сходу України «Донбас: війна та мир» відкрили 10 грудня 2014 року в Європарламенті.

Фотовиставка «Від Майдану до Війни» експонувалася у Львові та Івано-Франківську.

В експозиції — 35 майданних та воєнних світлин, кілька персональних світлин Віктора із сім'єю. На виставці є також остання світлина з його фотоапарата: машина, на якій він їхав вивозити поранених.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео