Орест Сарматський

Вирощування ромашки може стати прибутковим бізнесом (Агро-новини)

чер12

Вирощування ромашки лікарської може стати прибутковою справою для українських аграріїв — із 1 га можна отримати близько 25 тис. грн, пише Superagronom.com.

Навіть у порівнянні із пшеницею, ромашка лікарська вимагає значно менше затрат, а віддача може виявитись навіть вищою.

Урожайність ромашки невелика — до 10 ц/га сухих суцвіть, але ціна за кілограм становить від 25 грн і вище, залежно від якості й кількості. Фасована ж ромашка коштуватиме в кілька разів дорожче. Загалом економіка вирощування є дуже привабливою, та й особливих проблем зі збутом і зберіганням продукції зараз немає — сировину з України охоче купують за кордоном.

1201
1201

За словами аграрія з Хмельниччини Анатолія Погребняка, ромашка справді є дуже вигідною культурою, адже урожай можна збирати 3-5 разів за сезон і на одному місці вона може рости 2-3 роки.

«У нас тут багато хто вирощує ромашку, навіть з площею у 30-50 соток вже вигідно починати, а сіють і по кілька гектарів. Ромашку вирощують для ліків, тому не дають жодних добрив або пестицидів. Головне — щоб бур'янів на полі не було і щоб було, чим збирати. А тут уже кожен сам викручується як може: хто на комбайн купує спеціальну очісуючу жатку, а хтось і на мотоцикл «ІЖ» замість коляски ставить саморобну приспособу», — розповідає аграрій із Хмельниччини. Для медицини використовують лише суцвіття з невеликим шматочком стебла, але наприкінці цвітіння можна скосити й повністю — траву використовують у ветеринарії.»

На Івано-Франківщині відмовляться від використання авіації в сільському господарстві

На Прикарпатті сільгоспвиробники і місцева влада домовилися про відмову від авіаобприскування угідь засобами захисту рослин, окрім біологічних препаратів, повідомили на сайті Івано-Франківської ОДА. Однак використання авіації для обробки рослин ЗЗР на Івано-Франківщині має свою специфіку: область є густонаселеною, а сільськогосподарські угіддя невеликими.

«Останнім часом маємо дуже багато нарікань і скарг від жителів області про те, що обробіток полів пестицидами, засобами захисту рослин має негативний вплив на здоров’я людей, тварин, комах. Такі нарікання, в першу чергу, надходять з Рогатинського, Галицького, Тисменицького, Долинського, Коломийського районів. Окремі випадки набули розголосу у засобах масової інформації навіть на загальнодержавному рівні», — повідомила перший заступник голови ОДА Марія Савка.

1202
1202

Голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Приймак зазначив, що авіаційний обробіток угідь проходить на висоті 40-50 м. Якщо ж, наприклад, обробляють 1 тис. га сільськогосподарських посівів, то використовується велика кількість гербіцидної суміші, яка потрапляє не тільки на рослини. Натомість сучасна техніка як самохідні оприскувачі, які уже використовують в багатьох господарствах, не завдає такої нищівної шкоди. Окремо було обговорено інциденти з нанесенням шкоди довкіллю Отже, в агрохолдингах Прикарпаття відтепер не використовуватимуть авіацію для обробки с/г угідь, а їхні керівники організують для ЗМІ прес-тур на одне з виробництв для демонстрації процесу обробітку сільськогосподарських угідь.

Аграрії Львівщини шукають підтримки у японських бізнесменів

Учасники зустрічі Комітету економічного співробітництва Японської федерації бізнесу «Кейданрен» та координаційної Ради з економічного співробітництва з Японією МЕРТ у Києві 30 травня

Спеціалісти департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА представили сільськогосподарський та експортний потенціал аграрного сектору регіону для представників Японської федерації бізнесу «Кейданрен» під час спільної українсько-японської зустрічі в Києві, повідомили на сайті Львівської ОДА. Експерти переконані, що завдяки величезному сільськогосподарському потенціалу української землі одним із найбільш перспективних напрямків українсько-японської співпраці є агробізнес.

1203
1203

Виробничий потенціал області дає можливості для залучення інвестицій у розвиток малого та середнього бізнесу, зокрема у завод із виробництва круп та елеватор, малі забійні цехи.

Вибір читачів за тиждень

Відео