Виставка у тернопільському «Бункермузі» пропонує зануритись у себе

Цими днями у тернопільській галереї «Бункермуз» відкрили виставку «Форма відчуттів». Її представили київські мисткині Євгенія Антонова, Ольга Антонова та Альона Шибунова.

Кожна із них міркує над своєю сутністю, зазирає вглиб себе. А заразом дає нагоду зануритись у самопізнання глядачеві. Роботи виставки позбавлені конкретних посилів — це радше теми для медитацій або об’єкти, споглядаючи які, споглядаєш себе. Ольга Антонова представила майже чорні абстракції, Євгенія Антонова — живопис на склі, Альона Шибунова — скульптури із синтетичного мармуру.

Тривалий час мисткині працювали в одній майстерні. З часом помітили, що їхні роботи співзвучні. Художниці  експериментували, створюючи спільні експозиції. Ідея створити  виставку виникла природно.

— Я потрапила на мистецьку резиденцію імені Назарія Войтовича в Травневому, що на Збаражчині, чия підсумкова виставка експонувалась у «Бункермуз». Пізніше виявилося, що у галереї є вільна дата для виставки, так легко та спонтанно ми приїхали, — розповідає Євгенія Антонова. — Розміщуючи об’єкти, нам було цікаво експериментувати із простором і створити незвичну експозицію, відійшовши від класичного формату —  таку, котра би мала специфічний ритм і особливі стосунки між об’єктами. «Форма відчуттів» — це три різні проєкти, котрі між собою комунікують та плавно перетікають один в один. Попри те, що кожен має свою форму вираження, вони мають те, що їх об’єднує.

Цю виставку варто було б назвати мінімалістичною — роботи займали не весь простір галереї, а тільки його частину. Ось одна стіна з роботами Альони Шибунової — вони згуртувались ближче до центру, залишаючи багато вільного місця. Здалеку здається, що ці майже білі по-різному сформовані шматочки мармуру левітують. На наступній стіні наповнені кольором роботи Євгенії Антонової. Вони зачіпають не тільки кольором, а й тим, що у них відображаєшся ти, як глядач, а інші робот виставки. Виходить така-собі багатовимірність. На протилежній стіні — майже чорні роботи Ольги Антонової, із густими, аж до непроникності кольорами, котрі, здається, відчуваєш на дотик. Власне змішаність відчуттів, та багатоформність, яку вони можуть вибирати, зачіпає в експозиції. Виставка торкається тем множинності й одиничності, пошуку ззовні та зсередини.

Анна Золотнюк

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео