Виставку присвячену 140-річчю «Просвіти» відкрили у Тернополі (фото)

13578815_1244548752231001_2102458213_n
Переглянути виставку із нагоди відзначення 140-ї річниці утворення Тернопільської філії товариства «Просвіти» тернополяни можуть у Державному архіві нашої області, що на вулиці Сагайдачного, 14. Це товариство створили ще у 19 столітті. Воно несло просвітницьку функцію. - Починаючи від часу заснування, ХІХ століття, яке характеризувалось потужним національним відродженням не тільки території Наддніпрянської України, а й на Заході, товариство стало тією основою українства, яке відстоювало те, що українська нація – це окрема нація. З іншої сторони «Просвіта» доклала максимум зусиль, аби популяризувати культуру серед сільського населення, - говорить директор Державному архіві, Федір Полянський.

директор архіву
директор архіву

Вклад товариства «Просвіта» у становлення нашої державності - надзвичайно великий, адже протягом тривалого часу, саме представники цієї організації займалися збором і друком україномовної літератури. Окрім того вони це робили за власний кошт. - Це  визначна ювілейна дата якраз тих, чий вклад неможливо применшити в розвиток всього українського, утвердження патріотичного духу. Товариство «Просвіта» насправді закладало оті цеглинки нашої державності, яку ми сьогодні маємо, - стверджує секретар міської ради, Віктор Шумада.

Шумада
Шумада

Нагадаю, товариство «Просвіта» - одне із найстаріших громадських культурних організацій на Західній Україні. - Ми розуміємо, що якби б не робота цього товариства, якщо б не десятки тисяч людей, яких залучали в просвітницьку, культурологічну діяльність, я дуже вагаюсь, що була б та держава, яку ми сьогодні маємо, - додав Віктор Шумада. Фото автора  

Вибір читачів за тиждень

Відео