Орест Сарматський

Вже відомо, де гриби мають шикарну сировинну базу (Агро-новини)

черв25

Україна має набагато дешевшу сировинну базу для вирощування грибів, ніж Європа, а отже, й великий потенціал для розвитку грибівництва, зокрема, вирощування органічних грибів, пише УКРІНФОРМ.

Про це розповіла старший викладач кафедри технологій переробки та зберігання продукції сільського господарства Таврійського державного агротехнологічного університету Ірина Бандура.

«Україна порівняно з іншими країнами має шикарну сировинну базу для вирощування грибів. Солома та лузга продаються за досить низькою ціною, всі виробники посівного матеріалу в Україні мають досвід, щоб забезпечити хорошу якість міцелію. Такі переваги дають змогу розширювати асортимент», — зазначила Ірина Бандура.

2501
2501

За її словами, в Україні існують глибокі наукові розробки у цій галузі та велика колекція штамів. З них більше 200 штамів є виробничими. Загалом, Україна посідає четверте місце у Європі з виробництва грибів — Франції, Італії та Іспанії.

У ЄС активно популяризують фермерство серед молоді — Івченко

У Євросоюзі активно залучають молодь до сільськогосподарської діяльності та популяризують фермерство, щоб забезпечити хороший рівень життя для сільських жителів, пише «Новое Время».

Про практику ведення сільського господарства в країнах Європи розповів у своєму блозі народний депутат Вадим Івченко.

За його словами, у Франції муніципалітети та комуни реалізують для молоді програми продажу землі під присадибні господарства, а також під будівництво сучасних торгово-розважальних комплексів в сільській місцевості.

«Також набуває поширення система, при якій комуни купують територію, а потім здають її в оренду або перепродують майбутнім фермерам за доступною ціною. Реалізація цих програм вже приносить результати», — пише Вадим Івченко.

2502
2502

У Польщі ж, крім загальних дотацій для фермерів, держава сплачує аграріям ще €100 за 1 га додатково, якщо це молодий фермер.

Як стверджує Вадим Івченко, у переважній більшості європейських країн фермерство не тільки прибутковий бізнес і одна з найважливіших виробничих галузей ЄС, а й справа, яку передають у спадок від батька до сина.

Податківці активніше перевірятимуть аграріїв

Велика частина податкових перевірок агросектора припаде на 2017 і 2018 р., пише UBR.ua.

Активізація нинішніх податкових перевірок аграріїв пов'язана зі скасуванням спецрежиму з ПДВ. Оскільки вже зараз виявляється велика кількість помилок, які з різних причин допускають сільгоспвиробники у веденні фінансової звітності (помилився в трактуванні закону бухгалтер підприємства або закони змінювалися так швидко, що важко було виконати всі вимоги).

2503
2503

За словами податкового експерта, партнера аудиторської компанії Crowe Horwath AC Ukraine Ольги Богданової, перше, на що звертають увагу працівники ДФС, — це на складності з урахуванням «розщепленого» в 2016 рі ПДВ. З одного боку, податківці самі до кінця не розуміють, як треба правильно розділяти податковий кредит, а з іншого, у зв'язку з податковими новаціями, аграрії встигли наробити помилок, які відразу впадають в очі контролерам.

Зокрема, з липня 2015 р. податковий кредит підприємства в будь-якому випадку повинні вказувати в декларації з ПДВ. Навіть якщо агрофірма не має права на податковий кредит у зв'язку з проведенням операцій, не пов'язаних з господарською діяльністю чи неоподатковуваних податком на додану вартість, то вона все одно повинна нараховувати умовні зобов'язання з цього податку. Не всі підприємства це роблять і продовжують «не показувати» в звітності податкового кредиту.

Є випадки, коли податкова приходить і на всю суму прихованого кредиту нараховує податкові зобов'язання, при цьому не визнає сам податковий кредит.

Вибір читачів за тиждень

Відео