Орест Сарматський

Яблука можуть майже знецінитись (Агроновини)

0301 (Copy)

Через аномально високого врожаю в Україні та Європі, а також складнощі з їх експортом в Азію садівникам в Україні доведеться продавати яблука за цінами 2019 року.

В Україні і в багатьох регіонах ЄС очікується рекордно високий урожай товарного яблука, що може спричинити за собою обвал цін на них. З урахуванням планового збору врожаю в цьому році ціни на яблука можуть досягти рівня 2019 року, де середня ціна за сезон була близько 6-7 грн/кг. Однак останні партії виробники продавали за високою ціною на рівні 20-35 грн/кг.

- Безсумнівно, погодні аномалії, такі як град чи сильний дощ, можуть нашкодити врожаю, що може вплинути на його вартість. Однак на сьогоднішній день прогнозується високий урожай яблук в нашій країні і Європі, хоча остаточна ціна буде сформована у вересні після того, як фермери зберуть урожай”, — розповів Delo.ua президент «Української плодоовочевої асоціації» (УПОА) Тарас Баштанник.

За його словами, реалізація плодів буде здійснюватися всередині країни і відправлятися на експорт. Україна з року в рік нарощує свою присутність в Саудівській Аравії, Арабських Еміратах, Індонезії, Сінгапурі, Європі. При цьому на ринки азіатських і східних країн яблука постачають морем, а морська логістика зараз переживає не найкращі часи.

- Зараз це дорого і складно. Якщо вирішаться проблеми з морською логістикою, то яблуко попливе в Азію і арабські країни. Надіслати до Європи набагато простіше, так як його доставляють автотранспортом, — резюмує Баштанник.

Обвал цін на яблука також прогнозує експерт ФАО Андрій Ярмак. За його словами, українським фермерам буде важко заробити через аномально високий врожай і низький попит. Плюс в ЄС ще залишилися запаси попереднього врожаю яблук, а при низькому попиті їх вартість нижча. При цьому він додав, що через проблеми з морською логістикою (не вистачає контейнерів для експорту) цей вид перевезень став значно дорожчим, ніж зазвичай. Сухопутним шляхом поставляти яблука є можливість тільки в Європу, де зараз своє різке зростання виробництва.

Джерело: https://agronews.ua В Україні виростили кавуна-гіганта

0302 (Copy)
0302 (Copy)

Coлoдким дивoм нa Xepcoнщинi нaзивaють власний фipмoвий бpeнд – xepcoнcький кaвун. Цьoгo poку нaйбiльший кaвун зaвaжив 37,7 кiлoгpaмiв.

Звaжувaння кaвунiв тa динь вiдбулocя в paмкax XVIII Bceукpaїнcький фecтивaль «Укpaїнcький кaвун – coлoдкe дивo», який вiдбувcя у м. Гoлa Пpиcтaнь нa Xepcoнщинi. У paмкax зaxoду нa гocтeй чeкaли цiкaвi poзвaги тa мaйcтep-клacи, в тoму чиcлi мaйcтep-клac з piзьблeння нa кaвунax, виcтaвкa кaвун-кapвiнгa. I, звичaйнo ж, дeгуcтaцiя нaйpiзнoмaнiтнiшиx copтiв cмугacтoгo вiд виpoбникiв з уciєї Xepcoнщини. Tpaдицiйнo нa фecтивaлi визнaчили нaйбiльший кaвун, вaгa якoгo у цьoму poцi cтaнoвить 37,7 кг. Oбpaли i нaйбiльшу диню, якa зaвaжилa 7,1 кг. Цьoгopiчний кaвунoвий фecтивaль вкoтpe дoвiв, щo тpaдицiйним цeнтpoм виpoбництвa бaштaнниx культуp є caмe Xepcoнcькa oблacть.

Джерело: https://agronews.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео