Як цікаво провести Всесвітній день поезії: підбірка ідей

Всесвітній день поезії щороку відзначають 21 березня

У 1999 році ЮНЕСКО встановила всесвітній день поезії. У відривному «Українському народному календарі» він уперше з'явився у 2004 році. Мета цього свята - створення позитивного образу поезії як справжнього сучасного мистецтва. Як цікаво провести всесвітній день поезії та що можна зробити у цей день?

Видавництво Старого Лева пропонує кілька варіантів проведення цього дня. 

  1. Вивчити вірш. Адже вірші не лише тренують пам’ять, а  якісна поезія талановитих авторів збагачує словниковий запас і допомагає висловити, здавалось би, невисловлюване.
  2. Відвідати вечір поезії. Пошукайте, які поетичні заходи відбуваються цього місяця у вашому місті. Часто, щоб закохатись у поезію і знайти «свого» поета, варто почути, як вона лунає в чиємусь виконанні. І закохатися в неї надовго.
  3. Написати власний вірш. Як і вивчення віршів напам’ять, складання поетичних творів тренує інтелектуальні здібності. Навіть якшо до цього ви ніколи не писали віршів, то можливо сьогодні саме той день, щоб спробувати. Пам’ятайте, що творчість – це завжди найдешевші й найефективніші ліки. Вкладіть у вірш усе, що давно турбує, і просто відпустіть його. 
  4. Оновити свою поетичну бібліотеку. Читання поезії – це завжди як читання самого себе, часто можна віднайти відповіді на питання, що давно хвилюють. Вчені стверджують, що читання поезії є таким собі тренуванням для мозку, однак лише в тому випадку, якщо йдеться про складні поетичні твори зі складними синтаксичними конструкціями. 
  5. Поділитися улюбленим віршем. Поезія єднає. Якщо вам подобаються однакові вірші, цілком можливо, ви станете чудовими співрозмовниками та друзями. Схожі поетичні смаки говорять про схоже світовідчуття. Поділіться з друзями улюбленим віршем – і, можливо, відкриєте когось з дуже неочікуваного боку.
  6. Влаштувати поетичні читання. Це може бути читання у тісному родинному колі або творчий вечір місцевих поетів. Є ще й третій варіант, найменшого спротиву, – поетичні відеоканали.
  7. Погадати на поетичній збірці. Просто візьміть з полиці улюблену збірку поезії, загадайте номер сторінки й рядка – і, може, саме ці слова дадуть вам якусь підказку, наштовхнуть на правильне рішення чи просто надихнуть провести вечір із поезією цього автора.
  8. Привітати друга-поета. Цілком можливо, серед вашого оточення є люди, для яких цей день не просто нагода вивести поетичне мистецтво з-під тіні прозових творів. Привітайте своїх знайомих, які пишуть вірші, особливо якщо вони лише починають випробовувати свої сили у цій справі.

Читайте також: 10 фактів про Тараса Шевченка, які не всі знають.

Нагадаємо, 21 березня Тернополян запрошують на «Поетичний герць».

Авторка: Ольга Касько

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео