Тамара Коблик

Як не варто лікувати високий тиск: у МОЗ назвали неефективні радянські ліки та методи

Магічної пігулки від гіпертензії немає, та декому не обійтись і без медикаментів. Проте слід пам'ятати — схему лікування має призначати виключно лікар

Дуже часто людина може не відчувати виражених ознак хвороби. І єдиний спосіб перевірити, чи не є ваш артеріальний тиск вищим за норму — це виміряти його.

У МОЗ наголошують, попри те, що сучасна доказова медицина пропонує ефективні медикаментозні рішення для нормалізації тиску, деякі пацієнти все ще схильні довіряти «бабусиним» методам. 

1. Серед радянських препаратів, які застосовували проти високого тиску, найбільш популярним був… клофелін.

Клофелін дійсно має здатність знижувати тиск, але є проблеми з приводу безпеки. Зокрема недотримання норм безпечного дозування та пов’язані з цим наслідки, як-от неврологічні ефекти, — пояснює кардіологиня Ілона Бегларян.

2. Ще один препарат, який був популярний у ті часи — це фуросемід. Фуросемід також впливає на артеріальний тиск, проте не напряму. Він є сечогінним засобом. Пацієнти часто приймали препарат понад норму, спостерігаючи за протинабряковим ефектом фуросеміду. Передозування препаратом призводить до критичного зниження рівня калію в крові — небезпечного передусім для серця.

3. Деякі з народних методів використовують з часів давнього середньовіччя. Наприклад, п’явки. При підвищеному тиску п’явки використовували з дуже простих і логічних міркувань: менше крові — нижчий тиск.

4. Інший специфічний метод — парити ноги. Як пояснюють лікарі, коли периферичні дрібні судини розширюються, артеріальний тиск тимчасово знижується. Але одна справа таким чином знімати набряк носа при ГРВІ, а інша — впливати на серйозні кардіологічні стани.

У деяких випадках ефективнішим за ліки з серйозними побічними ефектами чи п’явки може бути зміна стилю життя. Корекція раціону та підвищення фізичної активності можуть допомогти знизити тиск вже за декілька тижнів. Іноді може знадобитись і більше часу.

Що можна зробити вже зараз, щоб підтримати здоров’я судин і серця:

  • спробуйте знизити споживання солі принаймні до 1 чайної ложки на день. І йдеться не лише про сіль, яку ви додаєте в їжу, але й про ту, яка міститься в готових продуктах. Наприклад, консервах, випічці тощо;
  • харчуйтесь збалансовано, включіть до раціону більше фруктів та овочів;
  • не нехтуйте фізичною активністю;
  • порадьтесь із лікарем/кою щодо того, чи в нормі ваш індекс маси тіла;
  • відмовтесь від куріння та алкоголю;
  • спробуйте споживати менше кофеїну.

У МОЗ уточнили, що декому не обійтись і без медикаментів. Проте слід пам'ятати — схему лікування має призначати виключно лікар.

Фото з відкритих джерел та МОЗ

Вибір читачів за тиждень

Відео