Ростислав Фук

Як зберігати продукти, якщо довго немає світла: поради від Клопотенка

Кулінарний експерт розповів, як зберегти продукти в умовах війни без холодильника

У зв’язку з ракетними атаками Росії на критичну інфраструктуру України та віяловими відключеннями електрики багато хто думає, як зберігати продукти, адже якщо немає світла, то і холодильник не працює. Кулінарний експерт Євген Клопотенко розповів, як зберегти продукти в умовах війни без холодильника. Про це повідомляє greenpost.ua, пише agronews.ua.

Як зберігати м’ясо без холодильника

Щоб зберегти м’ясо, потрібно знайти будь-яке прохолодне місце, в осінньо-зимовий період це зробити просто.

Експерт радить обернути кожен шматок м’яса папером, а потім рушником, скласти у металеву ємність і поставити на вулицю. М’ясо добре збережеться, особливо якщо за вікном мінусова температура.

Також для зберігання м’яса можна використовувати термосумки або приготувати з нього тушкованку. Така консерва при правильних умовах приготування матиме термін придатності до 3 років.

Як зберігати м’ясо в солі

Щоб зберегти м’ясо без холодильника, потрібно скласти його в каструлю або скляні банки і добре пересипати сіллю. Також можна зробити сольовий розчин – на 500 мл холодної води 10 ст.л. солі. Щоб потім вживати таке м’ясо, попередньо його потрібно вимочити у воді.

Як зберігати овочі та фрукти

Овочі та фрукти можна зберігати і без холодильника в прохолодному й темному місці. Наприклад, для зберігання картоплі важливо, щоб на неї не потрапляли сонячні промені або світло. В іншому випадку овоч стане виділяти зелений пігмент – хлорофіл. Таку картоплю небажано вживати в їжу.

З фруктів і ягід можна зварити варення або джем, приготувати цукати, зварити компот.

Як зберігати рибу без холодильника

Практично з будь-якої риби можна зробити рибні консерви.

Також продовжити термін придатності можна за допомогою солі. Для цього очистіть рибу від луски, приберіть нутрощі та зябра, помийте і добре висушіть паперовим рушником. Далі рибу складіть в металеву ємність, добре пересипавши сіллю, і поставте в холодне місце. Перед приготуванням рибу можна вимочити у воді.

Як зберігати вершкове масло і сир без холодильника

Масло оберніть пергаментним папером, складіть в ємність і залийте холодною підсоленою водою. Накрийте зверху тарілкою, а на неї поставте що-небудь важке. Виставте ємність на вулицю, якщо мінусова температура, спустіть в льох, підвал або інше прохолодне місце.

Сир добре зберігається без холодильника, але його обов’язково потрібно скласти в пакет і загорнути, щоб він не підсушувався.

Щоб продовжити термін придатності молока, прокип’ятіть його, додавши ½ ч.л. соди на 3 л. потім перелийте в сухі чисті банки.

Сир перекладіть в скляні банки, а потім помістіть в холодну воду. Те ж саме зробіть з баночками сметани.

Як зберігати хліб

Якщо хліб почав псуватися, зробіть сухарі. Поріжте довільними шматками і розкладіть на деко, щоби шматки не торкалися один одного. Виставте деко в добре провітрюване приміщення або підсушіть в духовці.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео