Інна Віконська

Японські іграшки чортківчанки здатні розчулити навіть дорослих (фото)

Близько чотирьох років чортківчанка Ніна Мінда створює м’яких тварин, казкових героїв і персонажів сучасних мультфільмів у техніці аміґурумі.

Аміґурумі в буквальному перекладі з японської означає «в'язане-загорнуте». В’яжуть такі іграшки на спицях чи за допомогою гачка, застосовують м’яку та приємну на дотик нитку. Зазвичай амігурумі — це симпатичні тварини. Особливість створення таких іграшок у тому, що в’яжуться вони по спіралі та, на відміну від європейського способу в'язання, круги зазвичай не з'єднуються. 

— Мені дуже подобається робити щось своїми руками, тому ще дитиною в’язала та шила ляльками одяг, меблі та навіть посуд. Дуже шкода, що це все не збереглося. Також плела з бісеру різні квіти вази, багато вишивала картин та ікон, але найбільше мені подобається в’язати, я відпочиваю і насолоджуюсь.

В'язані ляльки у виконанні Ніни Мінди

Чому вирішила створювати саме іграшки — навіть не знаю. Я люблю тваринок, тому переважна більшість моїх іграшок — це маленькі м'якенькі звірята чи людиноподібні істоти. А ще дуже приємно дивитись, з яким захватом діти реагують на мої іграшки.

Цуценя

Коли чотири роки тому почала в'язати гачком, точно навіть не знала, як називається ця техніка. Поступово я перейнялася глибше цією стилістикою, а ще дізналася, що іграшки амігурумі — оберіг, який приносить любов здоров'я та добробут. Через те ось уже стільки років залишаюся вірна цій техніці.

Ніна Мінда на ярмарку

Мені подобається працювати над будь-якими іграшками. Пам’ятаю, довго не могла наважитись створити ляльку — треба ж було зробити гарне личко. Проте наважилася — тепер у мене є чимало ляльок із виразними рисами обличчя — великі очі, акуратний ротик, думаю, це завдання я виконала.

Лялька у техніці амігурумі

Я створюю багато різних іграшок, звісно, вони відрізняються одне від одного у складності виготовлення. Найбільше часу займають дрібні деталі. А такі трапляються нерідко —  ручки ніжки, вушка та найменші хвостики, а ще часто одягаю свої іграшки та створюю для них аксесуари — плаття, шапки, сумочки, шалики… Усі деталі створюю за схемою, по іншому ніяк.

Лялька у виконанні Ніни Мінди

Схеми для створення таких іграшок необхідні. Щоправда, не завжди дотримуюсь їх — можу змінювати деталі, пристосовувати до кожного виробу, робити так, як мені подобається. Користуюся вже готовими, але й сама складаю. Схеми навіть для різних іграшок мають чимало спільного, тому головне у їхній розробці — аби голова працювала. Одна з найскладніших схем, над якою довелося попотіти — для іграшки  Карлсон. Треба було розібратися, як створити округле тільце та добре обличчя зі смішним носом, а ще — пропелер. Ще одна складна іграшка — домовичок Бубою. Але складність тут полягала в іншому — використала пухнасту нитку, і через її ворс не було видно зв’язаних стовпчиків. Пам’ятним стало для мене замовлення на виготовлення одинадцяти рисей — символів університету для Франківського Прикарпатського університету з емблемою. Не залежно від того, які іграшки створюю, думаю, їх відрізняє від інших охайність ніжність, чіткість, а ще завжди створюю їх із гарним настроєм, і, думаю, це відчувається.

Карлсон

Догляд за такими іграшками все просто: можна прати в пральній машині на делікатній програмі, коли іграшка висохне, знову набуває форми.

Іграшка у техніці амігурумі

Створювати речі власноруч — це велике задоволення, спробуйте і ви це відчуєте. Виготовлення іграшок для мене — це насолода. Усі іграшки для мене пам'ятні, бо це моє, я вкладаю в них душу серце і найбільше любові.

Фотографії надала Ніна Мінда

На фото: іграшки аміґурумі Ніни Мінди

Вибір читачів за тиждень

Відео