Орест Сарматський

Є вже покроковий посібник з експорту до Канади (Агро-новини)

жовт2810

Канадсько-український проект з підтримки торгівлі та інвестицій (CUTIS) презентував покроковий посібник з експорту до Канади для українських малих та середніх підприємств під назвою «I CAN Export».

Публікація була розроблена в партнерстві з Міністерством економічного розвитку та торгівлі та Офісом з просування експорту, говориться у повідомленні CUTIS.

«Посібник має на меті надати інформацію зрозумілою мовою для українських малих і середніх підприємств про те, як експортувати товари до Канади», — йдеться на сайті проекту.

2801
2801

Видання складається з 10 глав та покриває питання споживчих уподобань канадців, порядку перетину кордону та вимог до документації, регуляторних обмежень на канадському ринку, можливостей перевезення через океан тощо.

«Час переговорів та теоретизування минув, настав час практики вільної торгівлі», — відзначив під час презентації посол Канади в України Роман Ващук.

Україна — 20-та в світі за органічними угіддями

В Україні під органічний напрям сільськогосподарського виробництва сертифіковано 421 тис. га угідь. За цим показником Україна посідає 20-е місце у світі.

2802
2802

Про це розказав старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький, говориться у повідомленні центру. За словами експерта, у структурі сільськогосподарських угідь частка органічних земель становить 1%.

«Основні площі вітчизняних органічних сільгоспугідь задіяні під вирощування зернових (пшениця, ячмінь, кукурудза) — 197 тис. га. Під олійні культури — соняшник і ріпак — відведено 67 тис. га. Площі під вирощування органічних овочів перевищують 8 тис. га, а під органічну картоплю — становлять 1200 га», — додав експерт.

За площами, відведеними під вирощування органічних зернових, олійних та овочевих культур, а також органічної картоплі, Україна входить до топ-10 виробників у світі, зауважив експерт. Зокрема, наша країна сьома за площами зернових, п«ята — за площами олійних, дев«ята — за площами картоплі, десята — в рейтингу виробників овочевих культур.

Духницький зазначив, що в Україні стабільно зростає кількість підприємств, які  вирощують органічну продукцію. У 2006 році цим видом сільгоспдіяльності займалися лише 80 підприємств. У 2011 році їх кількість збільшилася майже вдвічі — до 155, а у 2016 році становила вже 390 підприємств.

Для довідки:

За даними Дослідного Інституту органічного сільського господарства FiBL (Швейцарія), традиційними лідерами у світі за площами під органічними культурами є Австралія (22,7 млн га), Аргентина (3,1 млн га), Сполучені Штати Америки (2,0 млн га), Іспанія (2,0 млн га), Китай (1,6 млн га), Італія (1,5 млн га), Франція (1,4 млн га), Уругвай (1,3 млн га), Індія (1,2 млн га) та Німеччина (1,1 млн га).

Продажі сільгосптехніки повернулись на докризовий рівень

Ринок самохідної техніки: тракторів, комбайнів, обприскувачів продовжив свій ріст у 2017 році.

2803
2803

Як говориться у повідомленні «Українського клубу аграрного бізнесу», за січень-вересень в Україні було продано більше цих видів машин, ніж за весь минулий рік.

Лідерами по закупівлі у поточному році стали південні області України, а також Вінницька, Полтавська та Кіровоградська області. Загалом ринок самохідних с/г машин сягнув докризових показників 2011-2012 рр, зазначили експерти. Зростання відбулося у всіх сегментах самохідної сільськогосподарської техніки.

«За 9 місяців поточного року українські аграрії придбали 2300 тракторів різної потужності, тоді як за аналогічний період минулого року цей показник склав 1400 одиниць. Самохідних обприскувачів було реалізовано 170 шт, що удвічі більше, ніж торік. Продажі комбайнів у цього року теж зросли: зернозбиральних — на 20% (960 шт.), кормозбиральних — на 30% (13 шт.)», — повідомили в УКАБ.

Для довідки: 

В Україні працює програма часткової компенсації при купівлі сільгосптехніки вітчизняного виробництва. Держава компенсує аграріям 20% вартості.

Вибір читачів за тиждень

Відео