За купівлю підсніжників тернополяни сплатять чималий штраф (відео)

c36bccb501c8d7630049ec1a4a1e2713

Першу весняну квітку, підсніжник, зривати заборонено, нагадують екологи. Адже вона занесена до Червоної книги України. За її продаж передбачений штраф, сума якого цьогоріч значно зросла.

Букет підсніжників коштує від 10 до 15 гривень. А штраф за зірвані червонокнижні первоцвіти – близько 2 тисяч гривень, окрім того ще додаються відсотки від кожної квітки у букеті, повідомляє tv4.

– Штраф за незаконну торгівлю 1700 грн, окрім того за кожну рослинку нараховуються збитки. Це штраф у розмірі 60 грн. Це можете уявити собі. 1700 грн штраф, а в кожному пучечку є 10-15 рослин. Це від 620-ти до 800 грн ще треба заплатити, – розказує начальник відділу екологічного контролю природно-заповідного фонду, рослинного і тваринного світу Державної екологічної інспекції Тернопільської обл Михайло Онищук.

В екологічній інспекції розповіли, що у Тернополі ведуться роботи, щодо збереження рослин, які занесені у Червону книгу України. А це не лише підсніжники, а й шафран, сон-трава та інші. Зривання та збут червонокнижників карається законом. І не має значення виросли вони у лісі, у вас в садку чи навіть ви самі їх посіяли на клумбі.

– Є випадки, коли насіння завозиться з Польщі, в себе вдома вирощують, і коли ми їх ловимо, вони кажуть: я в себе вдома виростила ці рослини.Тому я хочу попередити мешканців області, що законом заборонено вирощувати червонокнижні на території власних господарств, – застерігає Михайло Онищук.

Такий дозвіл може надати лише Міністерство охорони навколишнього середовища, як правило – це науковим закладам. В іншому випадку вирощування первоцвітів вдома карається законом.

Загалом, букетом підсніжників можна покрасуватися кілька днів, а зацвітає зріла квітка з насіння лише на 4-7 рік. І справа не лише в красі квітки. Зникнуть першоцвіти – втратимо ліки, які рятують людям життя, здоров’я. Адже підсніжник – це цінна сировина для медикаментів, за допомогою яких лікують поліневрити, радикуліт, травматичні ураження нервової системи та інші захворювання.

Вибір читачів за тиждень

Відео