«Забудь-річку» презентували тернополянам

Брати Капранови розказали містянам про новий бестселер.

- Це певною мірою продовження книги «Щоденник моєї секретарки». А те, що ми так затримались з цією книгою, у всьому винна її товщина - 544 сторінки, - каже Дмитро Капранов. - Ми взялися за тему ХХ століття української історії.

Книга Братів має також доволі цікаву історію, пов’язану з їхніми дідами:

- Дід по батькові воював у нас в Червоній армії (Кулеметник. Герой. Орден Червоної Зірки). А дід по маминій лінії у нас ворог народу – 58 стаття, 8 років таборів. От ми так живемо вже стільки років… В радянські часи ми мусіли одного діда вважати зрадником, а тепер навпаки. Нам це не подобається, бо одного діда ми маємо весь час стидатись, правда весь час різного, але вони обидва наші діди… Ось і вирішили з тим боротися, за допомогою створення книжки, - пояснив Віталій.

Ми зробили велике географічне відкриття, знайшли забуту всіма річку - «Забудь-річка» називається. Але не тому, що забута всіма, а тому, що наші предки ще в дохристиянську епоху вірили в те, що Яву і Наву розділяє річка… Тобто, коли людина народжується, то забуває про все. А також коли помирає, перелітає річку і знову все забуває. Така от зручна річка. – розповідають Брати Капранові. - У нас склалося враження, що ця річка не міфологія, що вона протікає у кожного в родині, через ХХ століття між нашими дідами-прадідами. Сьогодні одним з наслідків цієї річки є Донбас.

Сам роман має три сюжетних лінії. Основа «Забудь-річки» - це історія, персонажі якої реальні люди. Між собою герої книги спілкуються рідною мовою, проте у кожного вона різна (одна з родзинок книги).

Брати переконані, що написати історичний роман – це значить залишитися без читачок. Жінки є основними читачами, як правило.

- А для жінок треба писати або про любов, або про кохання, - жартують Дмитро з Віталієм. – Саме тому в історії є місце любові. Крім того, в романі також наявні елементи розслідування.

Над книгою брати Капранови працювали 4 роки, а це 3 тисячі 110 годин, 77 робочих тижнів з двома вихідними… ну і десь по 9 місяців на брата.

Анна КРАВЕЦЬ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео