"Загублені в місті" Світлани Фаленди пробуджують жагу до життя

Ім'я Світлана викликає в моїй уяві асоціації зі світлом, світом і ланами, із неосяжним простором. Тому не здивувалася, коли познайомилася із творчістю молодої тернопільської художниці Світлани Фаленди. Її персональна виставка "Загублені в місті", яка експонується зараз у мистецькій залі обласної бібліотеки для молоді, складається в основному із графічних робіт.

Графіка - це олівець і білий аркуш паперу. Чорно-білі варіації. Назва виставки підібрана досить вдало і дуже доповнює зміст картин, бо ті, хто губиться у великому місті, зазвичай, втрачають сенс життя. А життя завжди багатогранне і сяє барвами. Там, де барви, - там справжній кольорограй.

Загубитися в урбаністичному просторі, тим паче - в якомусь стехнократизованому мегаполісі легко, бо втрачається дар спілкування. Люди можуть роками жити в одному будинку і не знати одне одного. Як розмірковує авторка вернісажу, у місті багато предметів: будинки, стовпи, авто, електрифікація тощо. Людина постійно знаходиться у хаотичному просторі, де все біжить, їде, рухається. Чи можна знайти тут хвильку часу, аби усамітнитися і запитати самого себе: "Хто ти?", "Звідки?", "Для чого прийшов на цю Землю?". Тільки для того, щоб їсти, спати, заробляти гроші, хворіти, а потім - померти?

"Загублені в місті" пробуджують жагу до життя. Світлана прагне вийти за рамки усталеного і поєднати непоєднуване. І це добре. Бо коли людина споглядає такі твори, вона починає замислюватися над небуденністю буденного... А яка ніжна лагідність струменіє із її серії "Місячна соната"!..

На думку Світлани, з допомогою графіки можна краще передати акцент на певні художні деталі у творі. А живопис відволікає на колір. Втім, згодом дівчина планує працювати більше і у цьому руслі.

Світлана Фаленда народилася в Тернополі. Навчалася у місцевому кооперативному торговельно-економічному коледжі на відділенні "Дизайн". Зараз навчається в Українській академії друкарства у Львові. Вже встигла взяти участь в багатьох Всеукраїнських вернісажах: "Поступ молодих" (Львів, художньо-меморіальний музей Олени Кульчицької); "Рожевий бульдозер" ("Желттые великаны", Одесса), а також у Тернопільському краєзнавчому музеї (2012, 2013) і у місцевій галереї "Бункермуз".
Поцікавилась, чи знає Світлана походження свого прізвища. І з подивом почула: "А я зараз якраз у Львові відвідую тренінг "Як працювати з архівами". Мене дуже цікавить історія мого прізвища. Є версія, що воно складається з декількох скорочених слів. На сьогодні достеменно знаю, що з такими прізвищами живуть люди в Америці та Канаді. Це цікаво".

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео