Залучення інвестицій та створення нових робочих місць

unnamed-2

Координаційний комітет сприяння зайнятості населення - осередок соціального партнерства на Тернопільщині.

У Будинку праці, що в м. Тернополі, відбулось чергове засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення – незалежного тристороннього органу у системі соціального партнерства при облдержадміністрації, до складу якого увійшли порівну представники виконавчої влади, професійних спілок та їх об'єднань, Об’єднання організації роботодавців Тернопільської області.

Під час засідання начальник управління департаменту економічного розвитку і торгівлі Тернопільської ОДА Наталія Онищук поінформувала присутніх про залучення інвестицій на збереження діючих та створення нових робочих місць для сприяння зайнятості населення.

«У січні-червні 2016 року в розвиток економіки області підприємствами та організаціями за рахунок усіх джерел фінансування вкладено 1601,8 млн гривень капітальних інвестицій, що у 1,5 рази більше, ніж у такому ж періоді 2015 року, - зазначила представник ОДА. - За даними головного управління статистики в області, обсяг прямих іноземних інвестицій із 36 країн світу на 1 липня 2016 року становив 49,3 млн доларів США.

На 1 жовтня 2016 року на Тернопільщині реалізовується 32 інвестиційні проекти, у результаті впровадження яких очікується створити майже 3 тис. нових робочих місць: 2488 – у промисловості, 409 – на агропідприємствах, 102 – у сфері торгівлі та готельного обслуговування».

Директор обласного центру зайнятості Петро Химейчук додав: «Служба зайнятості сприяє безробітним у відкритті власної справи та її провадженні:проводить цільові семінари та навчання, виплачує допомогу по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності. З початку 2016 року таку допомогу виплачено 103 безробітним в сумі 1 млн 565,3 тис. грн. Важливо, що частина з них створює робочі місця не тільки для себе, але й для членів своїх родин чи краян.

При працевлаштуванні безробітних на новостворені робочі місця служба зайнятості компенсує роботодавцям єдиний соціальний внесок. За 9 місяців ц.р. 226-ти роботодавцям компенсовано майже 1 млн 250 тис. грн за працевлаштування 333-ох безробітних.

Вважаю, що це є одним із шляхів інвестицій, які надходить в Тернопільську область з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття».

Директор ОЦЗ запропонував рекомендувати органам влади, місцевого самоврядування, об’єднаним територіальним громадам розглянути можливість щодо сприяння в започаткуванні та веденні підприємницької діяльності безробітним, які її ведуть на території своїх населених пунктів, хоча б на перший стартовий рік.

Петро Химейчук також доповів про хід виконання «Програми зайнятості населення Тернопільської області на період до 2017 року» щодо сприяння працевлаштуванню демобілізованим учасникам АТО та проаналізував причини проблем з їх працевлаштуванням.

«07.07.2016 внесені доповнення до законодавства про зайнятість, згідно з якими демобілізовані учасники АТО, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, віднесені до категорії осіб, які мають додаткові гарантії на ринку праці. Це дало право компенсувати роботодавцям витрати на єдиний соціальний внесок за працевлаштування безробітних з числа учасників бойових дій.

З початку року послугами базових центрів зайнятості скористались 1268 учасників АТО, які мали статус безробітних. Працевлаштовані за сприянням служби 176 осіб, в тому числі 20 – отримали одноразово допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності, 6 – працевлаштовані за умови відшкодування роботодавцям єдиного соціального внеску, 87 – повернулись на військову службу за контрактом; 32 - працювали на тимчасових роботах. На 1 жовтня ц.р. в обласній службі зайнятості зареєстровано 828 безробітних колишніх воїнів, для яких продовжуємо пошук прийнятних місць праці».

Члени комітету прийняли рішення звернутися до Міністра соціальної політики України з пропозицією внести доповнення до Закону України «Про зайнятість населення» щодо компенсації роботодавцям з коштів згаданого Фонду витрат на оплату праці працевлаштованих за направленнями служби зайнятості безробітних з числа демобілізованих учасників АТО.

На засіданні мова йшла й про організацію службою зайнятості громадських робіт. «Протягом 9 місяців 2016 року базові центри зайнятості Тернопільщини уклали 272 угоди про організацію громадських робіт, що дало можливість забезпечити 944 особи тимчасовими робочими місцями», -повідомив Петро Химейчук.

Одноголосно було вирішено рекомендувати районним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування, територіальним об’єднанням громад переглянути та розширити види громадських робіт на 2017 рік для забезпечення тимчасової зайнятості безробітних та виконання суспільно-корисних робіт; передбачити кошти в місцевих бюджетах на проведення громадських робіт; організувати разом з місцевими центрами зайнятості залучення безробітних до виконання цих робіт. А також заступнику голови Комітету звернутися до Міністра соціальної політики України з пропозицією внести доповнення до Закону України «Про зайнятість населення» щодо залучення членів особистих селянських господарств до участі в громадських роботах за рахунок коштів Фонду та місцевих бюджетів.

Директор ОЦЗ також доповів про надання роботодавцям компенсацій витрат на оплату праці працевлаштованих безробітних з числа вимушених переселенців.

Він поінформував: «З початку цього року 12 роботодавців області отримують компенсацію коштів, витрачених на заробітну плату та нарахування на неї, за працевлаштування 13 безробітних з числа вимушених переселенців з зони АТО. З початку року роботодавцям компенсовано майже 172 тис. грн».

Засідання відбулось в атмосфері ділового конструктивного діалогу, під час якого було прийнято ряд рішень зі згаданих питань та узгоджено план роботи координаційного комітету сприяння зайнятості населення Тернопільської області на 2017 рік.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео