Орест Сарматський

Затримали злочинців, які скоювали напади на фермерів (Агроновини)

0601 (Copy)

На Дніпропетровщині поліцейські затримали організатора і трьох найактивніших учасників злочинної групи, яка побила і утримувала в ув'язненні фермера, щоб вкрасти урожай.

Про це повідомляє прес-служба Національної поліції.

- Організував діяльність злочинної організації, що «спеціалізувалася» на рейдерських захопленнях, 48-річний киянин. У помічники взяв мешканців столиці, Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей. У поле зору зловмисників потрапляли виключно фермери. Аби заволодіти їхнім майном, постраждалим погрожували фізичною розправою, навіть вбивством. Надалі скоювали озброєні напади на працівників фермерських господарств. Якщо такі «методи» не діяли на аграріїв, вдавалися до викрадень», — встановили поліцейські.

Так, восени минулого року учасники угруповання викрали фермера, силою змусили його працівників залишити місце роботи та утримували потерпілого до того часу, поки не зібрали урожай. Надалі на підставі підроблених документів переоформили фермерське господарство на свою підставну особу.

- В ході досудового розслідування правоохоронці встановили всіх учасників, які брали участь у захопленні майном фермерів», — додають правоохоронці.

Зауважимо, що поліцейські за силової підтримки спецпризначенців КОРД, полку поліції особливого призначення та спецпідрозділу ДСР затримали організатора та трьох учасників злочинної організації. Крім того, провели санкціоновані обшуки на території Києва, Запоріжжя, Дніпропетровської та Херсонської областей. Вилучили зброю, автомобілі зловмисників, «чорнові» записи, радіостанції, господарську документацію, печатки різних товариств та інші речі, які використовувалися у злочинній діяльності.

До суду вже скеровані клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та накладення арешту на вилучене майно.

Джерело: Agravery.com.

   

Рекордний експорт цибулі з України не сприяє підвищенню цін — експерти

0602 (Copy)
0602 (Copy)

Експорт цибулі ріпчастої з України в першій половині сезону-2020/21 досяг найвищого показника як мінімум за останні п'ять років, але ціни на цю продукцію всередині країни залишаються гранично низькими ще з початку липня.

Про це повідомляє east-fruit.com. «З липня по грудень 2020 року Україна змогла експортувати майже 14 тис. тонн цибулі ріпчастої. Попередній рекордний показник поставок за цей період відзначався в 2018 році (13 тис. тонн), а в інші сезони і зовсім складав від 3 до 9 тис. тонн.

Іншими словами, в поточному сезоні в України є всі передумови не тільки встановити новий рекорд експорту цибулі ріпчастої, а й повернути собі статус нетто-експортера цієї продукції, так як імпорт в липні-грудні 2020 року склав лише 112 тонн.

Проте, особливого впливу на ціни всередині країни зростання експортних поставок української продукції поки не має.

Більш того, в Україні з самого початку сезону встановилася найнижча в Європі ціна на цибулю ріпчасту, і особливих зрушень до її зростання поки не спостерігається. «Україна в сезоні-2020/21 має всі шанси встановити як мінімум п'ятирічний рекорд експорту, але навіть цього може бути недостатньо, щоб позитивно вплинути на ціну всередині країни.

- Експорт в поточному сезоні знову став для українських виробників цибулі ріпчастої вимушеним заходом, так як ще з початку липня 2020 року ціна на українську продукцію обвалилася і тримається на найнижчому в регіоні Східної Європи рівні», — розповідає Євген Кузін, керівник міжнародних проектів Fruit-Inform.com.

Так, наразі середня ціна на цибулю ріпчасту в Україні утримується на рівні в 0,1 $ кг, тоді як в інших країнах регіону Східної Європи ціни як мінімум на 60% вище. У країнах ЄС оптові ціни на цибулю навіть вище, ніж у Польщі. Більш того, тільки в Грузії і Україні ціни з середини жовтня 2020 роки не виросли взагалі, але в Грузії це пов'язано з невеликим внутрішнім виробництвом цієї продукції і стабільною залежністю від поставок імпортної цибулі, а ось Україна зараз є активним експортером. В інших країнах зростання цін з середини осені 2020 року було досить істотним.

У Росії дрібні виробники практично завершили свої продажі до кінця року, і середня ціна виросла на 44% до 0,2 $/кг. Польщі вдалося утримати стабільні темпи експорту своєї продукції, і ціна до середині лютого піднялася до 0,24 $/кг.

До речі, тільки за листопад 2020 року Польща експортувала 14,3 тис. тонн цибулі ріпчастої, тобто більше, ніж Україна за всю першу половину сезону-2020/21, яка видалася рекордною.

Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео