Моравецький приїхав до України, щоби вшанувати пам’ять жертв Волинської трагедії. Він, у супроводі колони автомобілів, відвідував нині неіснуюче село Пужники Тернопільської області. Дорогою автомобіль, що належав дипломатам посольства Польщі в Києві, протаранив машину, що стояла на узбіччі. Від удару легковик перекинувся на бік у кювет, водій випав через вікно.

Проїхала одна машина, друга, третя, четверта, п’ята… Пам’ятаю, їх було кілька. Вони всі проїжджали повз, зазвичай зустрічною смугою… Я не можу сказати, яка з машин — передостання або остання — виїхала на узбіччя з того боку, на якому я стояв, і полетіла прямо на мене. Це було лобове зіткнення. Звук, тріск і я нічого не пам’ятаю. Я знепритомнів, — поділився спогадами потерпілий.

Чоловіка з численними травмами доправили до лікарні у Тернополі. Дипломати посольства наполягали на лікуванні у Польщі.

За словами Лищука, його відвезли на лікування до Польщі, але підтримку від польської держави він отримав лише у перші дні. Йому зробили операцію, а його дружина отримала оплачений номер у готелі. Далі незалежний фонд U-Work допоміг чоловікові з одержанням номера PESEL та оплатою реабілітації. У Посольстві Польщі в Україні відреагували на публікацію видання.

Повідомляємо, що автомобіль, водій якого спричинив ДТП, не був у колоні прем’єр-міністра, а належав аташе з питань оборони, співробітник якого, швидше за все, знепритомнів за кермом. У посольстві не замовчали про подію – того ж дня ми опублікували заяву на нашому сайті, – сказано у заяві посольства у Twitter .

На сайті посольства Польщі у Києві є коротка заява з цього приводу, без подробиць: “7 липня в Україні сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля Апарату військового аташе Республіки Польща. Причини аварії з’ясовуються”.

Польські журналісти відвідали Олега в лікарні в Криниці Гурській. Тут фонд U-Work організував його місячну реабілітацію, яка нещодавно закінчилася.

– Я не можу сам встати, сходити в туалет, нічого не можу зробити сам. Відчуваю себе інвалідом. Коли нога опущена, вона набрякає і болить. Без знеболюючих не можу. Моя дружина зі мною, але скільки це може тривати? – риторично запитує він.

У Польщі родина провела три місяці, чекали на будь-яку допомогу, однак так і не дочекалися. Олег із дружиною вже повернулися на батьківщину. У них закінчилися гроші на проживання в Польщі. Вдома чоловік чекає на подальше лікування та отримання інвалідності внаслідок отриманих у ДТП травм.

— Не пощастило, був здоровий і стрункий, а тепер? Як мені тепер жити? Я втратив усе, бо, на жаль, натрапив на польську колону, - каже чоловік.

Фото Wirtualna Polska