Ростислав Фук

Житель Тернопільщини вирощує хурму в своєму саду (фото)

Чоловік розповів, що до свої мети — мати у власному саду хурму, йшов 7 років

Житель Козови Григорій Нечипорук вирощує хурму в своєму саду біля приватного будинку. Чоловік має одне дерево, яке родить третій рік поспіль. Також у нього є кілька саджанців та сіянців, пише Суспільне.

Чоловік розповів, що до своєї мети — мати у власному саду хурму, йшов 7 років. Саме такий вік дерева, яке цього року знову дало плоди.

Моє деревце двічі змерзало, але пустило кілька нових пагінців і тепер росте у вигляді куща. У 2021 році дерево заквітло, було три квітки і три плоди. Минулого року квіток було значно більше, й плодів більше. Близько пів сотні. Цього року зібрав ще більше — два ящики плодів. Сорт цієї хурми точно сказати не можу, купував саджанцем, але це гібрид східної і вергінської хурми. Маю ще сорт «Пам’яті Черняєва» та «Барбара Блаш». Також у мене є кілька гібридних сіянців, – каже Григорій Нечипорук.

Чоловік розповів, що до своєї мети — мати у власному саду хурму, йшов 7 років

Цьогорічні плоди господар зважував. За його словами, один із них був 65 грамів – середня вага цього сорту.

Квітне хурма в саду Григорія Нечипорука в кінці травня, або на початку червня. Чоловік каже, в догляді хурма не дуже вибаглива, але вимагає підливання в посушливу погоду, обрізання, коли є загущення крони та укривання на зиму в перші роки:

У перші 3-4 роки життя в хурми дуже ніжна кора. Вона набирає вологи у відлигу, тому в морози може потріскати й дерево може загинути. Дехто радить робити спеціальний короб, де матеріал утеплення не торкається стовбура. Я свою спочатку уривав неправильно, лише дихаючою плівкою. Потім, коли побачив, що дерево змерзає, перейшов на інші матеріали.

Цьогорічні плоди господар зважував. За його словами, один із них був 65 грамів

Для утеплення дерева Григорій тепер використовує натуральні матеріали:

Спочатку огортаю сухим кукурудзинням, потім сіном та соломою. Ближче до стовбура кладу пахучі трави ­— м’яту та мелісу, горіхове листя. Це для того, аби відлякати дрібних гризунів і вони не пошкодили стовбур деревця. Моє деревце вже величеньке, то накрити його все не вдасться. минулого року не укривав, бо зима була доволі тепла. Якщо буде дуже холодно, то утеплятиму лише стовбур.

Тим, хто хоче посадити й вирощувати хурму в своєму саду, радить добре придивлятися до того, що саме купуватимете:

Іноді продавці самі не знають, який сорт продають чи які особливості має той чи інший гібрид. Тому б я радив купувати безпосередньо з розсадника, а не через інтернет-магазини. Щоб виростити сіянець хурми потрібно близько 5 років. Тому вартує саджанець недешево — 600-800 гривень. В інтернеті продають по 200-300 гривень, але купувати у неперевірених людей — це, як лотерея. Східна хурма на нашій території не буде рости. Гібридна хоче догляду. Є віргінська хурма – це стійкий сорт, який адаптований до наших умов. Її плоди дрібніші, але з нею менше мороки.

Тим, хто хоче посадити й вирощувати хурму в своєму саду, чоловік радить добре придивлятися до того, що саме купуватимете

Чоловік каже, в Козові він не один, хто має у своєму саду хурму, адже цей фрукт стає все популярнішим.

Читайте також: Понад 200 сортів винограду: подружжя з Тернопільщини виготовляє крафтове вино

Чоловік каже, в Козові він не один, хто має у своєму саду хурму

Фото, відео Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео