Ростислав Фук

Жителька Тернопільщини вирощує понад тисячу кущів хризантем

Вирощуванням осінніх квітів жінка захопилася торік. Перші сто кущиків замовила в інтернеті

Понад тисячу кущів хризантем вирощує жителька села Глядки Тернопільського району Людмила Галіян. Про це пише Сільський Господар.

Я люблю усі квіти, але хризантеми мене приваблюють найбільше. Можливо, тому що цвітуть восени і радують око до настання морозів, – каже Людмила. – Недаремно цю квітку називають королевою осені. Вона і красу творить, і настрій піднімає. Коли буває тяжко на душі, вийду на город, пройдуся поміж хризантем і сум мов рукою зніме.  

Вирощуванням осінніх квітів жінка захопилася торік. Перші сто кущиків замовила в інтернеті і посадила біля хати. 

Мені хотілося побачити на власні очі, як із маленького саджанця виростає величезний кущ, – говорить Людмила. – Вже багато років ми з чоловіком вирощуємо понад пів тисячі кущів малини, збудували теплицю, де ростуть ранні овочі. Хризантеми для мене спочатку були малознайомими рослинами. Але я почала багато читати про них, а ще більше дізнавалася з власного досвіду. Й гадки не мала, що це стане моїм ще одним улюбленим хобі. Бо, крім квітів, на нашому городі ростуть тисяча двісті кущів малини, а у теплиці – ранні овочі та зелень.  

Людмила Галіян вирощує кулясті, муль­тифлорові хризантеми ранніх і середніх сортів, пелюстки яких зафарбовані у витончені і ніжні відтінки жовтого, червоного, білого, рожевого і помаранчевого кольорів. 

Свої перші квіти торік я посадила наприкінці липня і вже через три місяці милувалася їхньою красою, – розповідає господиня. – Для мене було достатньо одного сезону, щоби закохатися в хризантеми. Цього літа я посадила  тисячу сто кущів. Зробила це у червні. Хризантеми ранніх сортів зацвіли на початку жовтня. Пізні «палатимуть» розмаїтими барвами до перших морозів. Щоправда, на моєму городі лишилося вже дуже мало кущів. Ті, що раніше тут росли, нині прикрашають городи й подвір’я мешканців Глядків і довколишніх сіл. Багато людей віднесли квіти разом із свічками та молитвами на могили своїх рідних.  

Людмила Галіян залюбки ділиться квітковою красою і власним досвідом вирощування осінніх квітів. Хоч вони й не капризні, та догляду все ж потребують. Садити рослини радить на сонячних ділянках у шахматному порядку на відстані 60–65 сантиметрів між кущами. Хризантеми дуже люблять вологу, тому за посушливої погоди їх слід обов’язково поливати. Також рослини потрібно захищати від бур’янів. А от морозів вони не бояться, тому на зиму не потребують укриття.  

Дехто з квітникарок восени обрізає посохлі стебла, але, як показує власний досвід, цього робити не варто, – каже Людмила. – Наступного року кущ краще розростеться і буде цвісти пишніше. За бажанням восени можна пересадити кущ у горщик і помістити його у прохолодне приміщення, час від часу поливаючи. А навесні знову переселити на клумбу.  

Читайте також: Понад 200 сортів винограду: подружжя з Тернопільщини виготовляє крафтове вино

Авторка: Марія Безкоровайна

Фото Сільського Господаря

Вибір читачів за тиждень

Відео