Ростислав Фук

Жителі села на Тернопільщині власним коштом відновлюють дерев’яний храм XVII століття (фото, відео)

Церква знаходиться на скелі, над річкою Стрипа

Дерев'яний Храм Покрови Божої Матері, який на початку XVII століття збудували монахи, відновлюють жителі села Сокілець Золотопотіцької громади. Про це пише Суспільне Тернопіль.

Ми маємо документацію, в якій вказано, що церква збудована в 1635 році. На жаль, у храмі давно не було ремонту. Якщо нічого не відновлювати, то ми після себе нічого не залишимо. В селі цей храм один, по всій нашій місцевості таких є мало. Церква була під гонтою, мала дерев’яне перекриття, це розповідали старші люди. Дах перекрили бляхою 100 років тому. За радянських часів храм був музеєм. На вулиці була табличка-вказівник, що тут є музей і богослужінь в церкві не було, – розповів житель Сокільця Василь Рожелюк, якийк досліджує історію церкви.

Церква знаходиться на скелі, над річкою Стрипа.

Два монахи втікали зі сторони Києво-Печерської лаври і прийшли на цю територію. Тоді почалося будівництво храму, — зазначив Василь Рожелюк.

Дослідник історії церкви розповів, що на покрівлі церкви можна побачити сліди від обстрілів часів Другої світової війни.

До парафії входять 30 людей. Люди за свій кошт відремонтували дзвіницю та каплицю. На це витратили приблизно 200 тисяч гривень. Зараз збирають гроші, щоб перекрити дах, сказав Василь Рожелюк. За його словами, храм у селі Сокілець — пам’ятка архітектури місцевого значення. Те, що він збудований у XVII столітті, підтвердили у департаменті культури та туризму обласної військової адміністрації.

Фото, відео: Суспільне Тернопіль

Вибір читачів за тиждень

Відео