«Журналіст тепер – і слідчий, і суддя, і психотерапевт» - владика Теодор Мартинюк (фото)

Водосвяття

Перша професійна проща журналістів відбулася у Марійському духовному центрі «Зарваниця» у неділю, 5 червня, - напередодні професійного свята кореспондентів і репортерів.

У спільній молитві та духовних бесідах наразі взяли участь близько 50 представників тернопільських ЗМІ. Проте організатори прощі, серед яких – Тернопільський прес-клуб, уже наступного року сподіваються перетворити її на Всеукраїнську, аби у святому місці могли побувати журналісти із різних куточків нашої держави.

Служба
Служба

Служба2
Служба2

«Брак свободи забирає у нас і бажання творчості»

Спершу журналісти відвідали Архиєрейську літургію, під час якої почули вітання від єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Теодора Мартинюка. Від час служби прозвучав гімн «Многая літа» на честь журналістів та їхніх родичів. Усі, хто мав таке бажання, змогли висповідатися і причаститися, а також прийняти миропомазання.

Служба3
Служба3

Духовна_розмова
Духовна_розмова

Опісля відбулися духовні розмови із владикою Теодором Мартинюком. Утім, це не була формальна бесіда на богословські теми. Отець поблагословив журналістів на їхню нелегку працю і щиро відповів на ті запитання, які найбільше хвилювали працівників ЗМІ.
- Брак свободи забирає у нас і бажання творчості, і бажання активності, і бажання розвитку особистого, своїх особистих здібностей, - каже священик. – Адже для журналіста це є нон-стоп – вдосконалення своїх вмінь і навичок. Виконувати якісь вчинки шляхетно, порядно, чесно може тільки свобідна людина.
До слова, після літургії і духовних бесід журналісти взяли участь у відправі біля меморіалу Героям «Небесної сотні». Там вони спільно помолитися за своїх колег, які загинули у зоні АТО.

«Треба робити своїм ремеслом добро іншим»

Владика також побажав  трудитися, але на дорозі до успіху не забувати про мораль.
- Професія журналіста нині набирає престижу і значення, - додає Теодор Мартинюк. – Адже журналісти тепер – майже все: і поліцейський, і слідчий, і суддя, і прокурор, і психотерапевт. Тому насамперед вам не варто забувати проте, що словом можна зцілити, а можна поранити. У першу чергу, треба думати про те, аби робити своїм ремеслом добро іншим.

Служба за загиблими журналістами
Служба за загиблими журналістами

Служба за загиблими журналістами2
Служба за загиблими журналістами2

На зворотному шляху журналісти відвідали парафіяльний храм Покрови Божої Матері, де зберігають оригінал чудотворної ікони. Принагідно настоятель церкви отець Петро Пастух розповів про історію образу Матері Божої, випадки зцілення після молитви біля неї. Окрім того, він подякував журналістам за ініціативу проведення прощі, а також поблагословив їх на працю, яка йшла б лише на користь людям.

Оригінал_ікони
Оригінал_ікони

Отець Пастух
Отець Пастух

- Я зичу вам, щоби ви будували своє життя, свою працю на правді, - каже отець Петро Пастух. – Щиро вітаю вас. Нехай Господь дає вам і вашим родинам миру, любові, радості. Нехай Він береже вас від зла, надихає. Адже я знаю – нелегко вам є, тож нехай Матір Божа допомагає вам долати труднощі, напружені ситуації, які вимагають компромісів, прийняття важких рішень.
Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ Фото автора  

Вибір читачів за тиждень

Відео