Орест Сарматський

Журналіст з Тернополя презентує у Києві "Золотий вік української естради" (фото)

6-copy

7 листопада у Національному палаці мистецтв «Україна» відбудеться презентація тритомного видання Михайла Маслія

«Золотий вік української естради» (1960-1980-ті роки)

- Усе минуче, книжки — вічні! Телевізійний канал «Еспресо» і Микола Княжицький, Ірина і Тарас Демкури, Галина і Михайло Ратушняки, Видавничиий Дім «Букрек» і Дарина Максимець спільно з ДП «Національний палац мистецтв «Україна» (Роман Недзельський) репрезентують тритомне видання (дизайн Михайла Москаля) «Золотий вік української естради» (1960-1980-ті роки) 7 листопада 2016 року о 18 годині у Малому залі ДП «Національний палац мистецтв «Україна». Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомляє автор видання Михайло Маслій. За його словами, в мистецькій імпрезі братимуть участь Анісімов Віктор, Анісімова Люба, Бобул Іво, Братущик Інеса, Білоножко Віталій, Вратарьов Олександр Гавриш Остап, Галябарда Степан, Д’Авіньйон Таня, Демиденко Андрій, Зінкевич Василь, Злотник Олександр, Кириліна Ірина, Коваленко Євген, Конарська Лариса, Крищенко Вадим, Кудлай Алла, Купріна Валентина, Матвійчук Анатолій, Миколайчук Андрій, Михайленко Лідія, Русова Тетяна, Прохорова Ліна, Рибчинський Юрій, Стратієнко Тамара, Татарченко Геннадій, Тищенко Олександр, Хома Орест, Герасимов Віктор, Цимбал Тетяна, Шестак Надія. Запрошені родини: Білаша Олександра, Бердника Іллі, Верменича Володимира, Гнатюка Дмитра, Дідуха Володимира, Драгомирецького Анатолія, Івасюка Володимира, Луценка Дмитра, Малишка Андрія, Монастирського Бориса, Попова Олексія, Сингаївського Миколи, Семенова Олексія, Шарварка Бориса, Шпортька Віктора. Також будуть  студенти Київського університету Культури та інших вишів столиці. Це — своєрідне свято тих, хто творив і творить історію української пісні. Буде використано відеовітання кумирів видання з різних куточків світу, звучатимуть пісні та спогади. Герої того часу (а їх не мало не багато — 216), нині мешкають у 19 країнах, але усіх їх єднає оте невловиме байдужому окові почуття прекрасного, і наша рідна пісня. «Золотий вік української естради» (1960-1980-ті роки) - це книга спогадів, мудрості, книга повчань від тих, кого уже немає; від тих, хто з нами і є відомим або ж несправедливо забутим; від тих, хто мешкає поруч, трішки далі, в Україні чи за її межами. Це оповіді тих людей, які творили і творять історію української пісні. Видання розраховане на широке коло читачів.

2-copy
2-copy

У трьох томах зібрано інформацію про поетів, композиторів, співаків – творців української пісні. Щоб підготувати це видання, автор здійснив колосальну 12-річну роботу: розмовляв з десятками людей, збирав архівні матеріали. До речі на цього року у Львові президент громадської організації «Форум видавців» Олександра Коваль вручила Михайлові Маслію спеціальну відзнаку. «Нічого прекраснішого, ніж це видання, я ще не бачила. Я просто зачудована», – сказала вона. За її словами, ця музика – це «ковток українства в засиллі російської попси»та сподівається, що вийде і мультимедійна версія цього видання, а головне, що вона стала «найпершішою» (за висловом Михайла Маслія), якій було вручено витвір. Народний депутат Микола Княжицький вніс вагомий вклад, щоб видання побачило світ. Він вважає, що це «не книжка для пенсіонерів» це видання обов’язково зацікавить усіх і особливо молодь, яка зможе для себе відкрити багато нового про українську культуру, познайомитися з визначними особистостями .

«Вище пісні – лише молитва» - з таких слів розпочинається знайомство читача з героями бестселера. «Для того, щоб ми не забували, хто ж насправді писав золоті сторінки рідної пісні, як народжувалися вони, яка їхня історія, якими були композитори, поети-піснетворці та співаки на піку творчості, яку роль в історії пісні відігравали звукозапис, сценічні костюми, радіо й телебачення, — і створене це унікальне видання. Тож давно очікуваною і водночас цілком природною стала правдива праця Михайла Маслія, який зберіг усі зеренця того засіву, скропив ту ниву рясним дощем правдивих безцінних історичних спогадів з перших вуст фундаторів національного піснетворення»- поділився враженнями від видання співак Василь Зінкевич.

3-copy
3-copy

Що ж, як написла у Фейсбуці Тетяна Фарина, - «Золотий вік української естради» - видання літопису рідної пісні. Воно правдиве і цікаве, і тому безцінне. Книга стане і вінком пам’яті тих, хто, на жаль, уже відійшов у засвіти, і, водночас, дарунком тим, хто нині чесно несе в люди вірне слово і рідну пісню. Слугуватиме містком правди й добра між нашим минулим , теперішнім і майбутнім». Читачеві пропонується найоб’єктивніше і найповніше видання, що з’явилося за часів Незалежності України.

Видання стане у нагоді тим, хто цікавиться історією української пісні та пісенною культурою нації. І завтра у цьому переконаються у столиці України.

1-copy
1-copy

7-copy
7-copy

5-copy
5-copy

4-copy
4-copy

Фото – відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео