Жителям Тернопільщини повідомили про порядок загального користування орендованими ставками

1

Досить часто у пересічних громадян виникають суперечки із орендарями водних об’єктів щодо користування водоймою. Орендарі помилково вважають, що орендовані ними водойми це їхня «власність». Такі суперечки в окремих випадках доходять до бійок, особливо коли орендар забороняє купатися у ставку чи займатись ловом риби. В громадян виникають запитання: «Чи можна їм користуватись орендованою водоймою?».

Згідно чинного законодавства України, а саме Конституції України, Водного кодексу України, Закону України «Про аквакультуру», водні ресурси є об’єктами права власності українського народу, а права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених законодавством України.

Кожен з нас може користуватись водоймами на засадах право загального водокористування. Так, згідно статті 47 Водного кодексу України, загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об'єктів без застосування споруд або технічних пристроїв та з криниць) безкоштовно та без надання відповідних дозволів.

Для забезпечення охорони життя і здоров'я громадян, охорони навколишнього природного середовища органи місцевого самоврядування на водних об’єктах, розташованих на їх території визначають місця, де забороняється купання, плавання на човнах, водозабір та інші обмеження щодо водокористування на цих об'єктах. Про дані обмеження (правила) місцеві ради зобов'язані повідомляти населення.

На орендованих водних об'єктах, загальне водокористування відбувається  на умовах, встановлених водокористувачем. Попередньо ці умови мають бути погоджені з органом, який надав водний об'єкт в оренду. Орендар  зобов'язаний повідомляти населення  про умови водокористування, а також про певні заборони щодо загального водокористування водоймою.Якщо все ж таки передбачено якесь обмеження, то місцеві ради зобов’язані повідомляти населення про встановлені правила. Якщо ж таких умов не встановлено то загальне водокористування вважається дозволеним без обмежень.

Окрім того чи встановлені певні правила загального користування орендованим ставком чи ні статтею 45 Водного кодексу України передбачено ряд обмежень прав водокористувачів, а саме:

  • В період маловоддя, загрози виникнення епідемій та епізоотій можуть бути обмежені або умови водокористування з метою забезпечення. При цьому пріоритетність надається використанню вод для питних і побутових потреб населення.
  • Під часаварій що призвели до забруднення води, та здійсненні невідкладних заходів щодо запобігання стихійному лиху, спричиненому шкідливою дією вод.

Відповідно до положень статті 51 Водного кодексу України орендарі водного об'єкта зобов'язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо). При визначенні таких місць обираються місце де найчастіше відпочивають люди. У межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування, крім випадків, визначених законом.

Якщо орендар водойми завдав збитків місцевим жителям, Договором оренди передбачена його відповідальність. Відповідно до Порядку здійснення любительського і спортивного рибальства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 1998 р. № 1126, на рибогосподарських водоймах (їх ділянках) загального користування  любительське і спортивне  рибальство здійснюється безоплатно.

У тому випадку коли риба зосереджуються у певних місцях на рибогосподарських водоймах протягом тривалого часу, любительське і спортивне рибальство здійснюється за встановлену плату та за наявності дозволу на спеціальне використання водних живих ресурсів із застосуванням певних знарядь їх лову.

Особи, які займаються виловом риби зобов’язані дотримуватись також правил риболовлі. А саме: не скидати у водойми на береги цих водойм нафтопродукти, стічні води,знаходитись на водоймах або поблизу них з вибуховими чи отруйними речовинами,не проводити змагання з рибальства під час нересту риби, ловити рибу, яка занесена до Червоної книги України.

Якщо ж все таки ваші права порушено недобросовісним орендарем, то Вам необхідно звернутися з письмовою колективною вимогою про розірвання Договору оренди водного об’єкта до сільської, районної чи міської ради. Саме в їхній компетенції вирішення цього питання.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео