Олена Чепіль

Зібрав пів мільйона для захисників: міський голова з Норвегії приїхав велосипедом на Тернопільщину (фото)

Розпочавши свою поїздку, норвежець відкрив рахунок і оголосив про збір коштів для захисників у своєму містечку. Через 11 днів був вражений зібраною сумою 

11 днів і майже 2 тисячі кілометрів — таку відстань до України подолав на велосипеді міський голова норвезького містечка Сокндаль Йонас Андерсен Саєд. 26 липня чоловік побував у Залозецькій громаді на Тернопільщині, з якою співпрацює вже близько року. З собою привіз пів мільйона гривень на потреби захисників. Кошти зібрав у рамках велопробігу. 

Ідея з веломандрівкою виникла нещодавно під час розмови з Залозецьким головою громади Андрієм Ногою. Йонас запитав, що потрібно, адже він хоче допомогти. Після цього все й почалося. 

Мер дружньої нам громади сів на велосипед і почав свою подорож в Залізці, в знак солідарності, демократії, свободи та задля нашої підтримки! Розпочинаючи свою подорож, він оголосив збір коштів для потреб ЗСУ. Через 11 днів Йонас був уже в Залізцях, а сума, зібрана за цей час становила 540 тисяч гривень! - розповідає Андрій Нога. 

Норвежця тепло зустріли та гостинно прийняли у Залізцях. 

Це була дуже душевна зустріч. Прийшли дітки з прапорами, лунав Гімн України. Про цю поїздку я знав, адже ми постійно з Йонасом на телефонному зв’язку. Підтримав таку ініціативу, але ми не думали, що вийде така величезна сума. Норвежці — це люди, яким дуже важко увійти в довіру, але якщо вони довіряють, то це, напевно, вже на все життя, — розповідає Андрій Нога.

Враження про веломандрівку Йонас Андерсен Саєд  описує на своїй сторінці у фейсбуці. 

Я завжди був за солідарність та дружбу з країною та людьми, які потребують нашої допомоги, -  написав він. 

За 11 днів голова норвезького містечка велосипедом подолав майже 2 тисячі кілометрів

За зібрані кошти придбали два дрони, ноутбуки, планшети, тепловізор. Відтак, одразу після зустрічі Йонас Андерсен Саєд разом з Андрієм Ногою вирушили на Схід, аби передати придбані речі захисникам — вихідцям із Залозецької громади. 

Також норвежці привезли з собою автомобіль, який теж вже передали захисникам. 

Коли Йонас велосипедом їхав до нас, то слідом за ним його колеги везли автомобіль для військових. За рахунком це вже 61 автівка, яку надав нам норвезький фонд “Автомобілі для України”, - повідомив Андрій Нога.

До слова, Залозецька та Сокндальська громади співпрацюють вже близько року. Розпочалося все після того, коли виходець із Залізців, який близько 15 років живе в Норвегії, познайомив Андрія Ногу та Йонаса Андерсена Саєда. Відтоді голови громад почали їздити в гості одне до одного та обмінюватися досвідом. Вже підписали меморандум про співпрацю. 

Наразі громади мають спільні мікропроєкти. До прикладу, 28 липня Андрій Нога разом з Йонасом Андерсеном Саєдом відвідають одну зі шкіл громади, аби закупити туди меблі для харчоблоку. Кошти на це зібрали діти з садочку у місті Сокндаль. 

Плануємо після перемоги цих діток привезти до нас в гості, аби познайомити їх з тими, кому вони допомогли. Ми концентруємо увагу на підтримку ЗСУ, але також не забуваємо і про життя в громаді,  - поділився Андрій Нога.

Додому голова норвезького містечка повертатиметься 31 липня. 

Читайте також: Литовські парламентарі на мотоциклах приїхали до Тернополя, щоб підтримати Україну 

Фото з фейсбук-сторінки Андрія Ноги та Йонаса Андерсена Саєда

Вибір читачів за тиждень

Відео