Ростислав Фук

Врятували пацієнта від розриву аорти: тернопільські хірурги провели складну операцію (фото)

Відкрита операція була б занадто ризикованою - ризик розвитку ішемії спинного мозку, кажуть медики

Завдяки унікальній операції у Тернопільській обласній клінічній лікарні пацієнту усунуто нестерпний біль у спині та ризик розриву розшарованої аорти. Про це повідомили на сторінці лікарні у фейсбуці.

Пацієнту з розшаруванням дуги, грудного та черевного відділу аорти в Тернопільській обласній клінічній лікарні вперше було виконано імплантацію системи з двох стент-графтів, один з яких було модифіковано інтраопераційно.

Ігор Дітківський провів майстер-клас з імплантації інтраопераційно фенестрованого стент-графту зі збереженням перфузії лівої підключичної артерії.

Відкрита операція була б занадто ризикованою - ризик розвитку ішемії спинного мозку. Руками майстра своєї справи Ігора Олександровича Дітківського операція пройшла швидко та ефективно. Наступного дня пацієнт вже міг ходити, зник нестерпний біль у спині та найголовніше - усунуто ризик розриву розшарованої аорти, - зазначає завідувач відділенням інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії, лікар-хірург серцево-судинний Богдан Маслій.

В операційній бригаді працювали  хірурги Володимир Мороз та Богдан Маслій, анестезіолог Олена Плиткаа. Операційні медсестри: Надія Байдюк, Надія Бакалець та анестезистка Бойцан Ірина.

Нагадаємо, нещодавно на базі Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні відкрили Центр ендоваскулярної нейрорентгенохірургії. Це стало можливим завдяки закупівлі надсучасного обладнання, зокрема ангіографа, який дозволяє діагностувати патології судин головного мозку. Так, днями провели церебральну субстракційну ангіографію для пацієнта з геморагічним інсультом. У ході операції змогли діагностувати аневризму, а відповідно – зберегли життя. Дані здобутки тернопільських медиків відзначили у МОЗ.

Читайте також: Тернопільські хірурги провели унікальну операцію на судинах головного мозку

Фото Тернопільської обласної клінічної лікарні

Вибір читачів за тиждень

Відео