Тамара Коблик

В Україні готують зміни, що стосуються усіх цигарок

Нововведення набуде чинності з січня наступного року

Із нового року життя українських курців уже не буде колишнім. Цигарки, на які вони витрачають свої гроші та здоров’я, будуть продаватись у нових упаковках. На пачках будуть змінені застереження, що стосуються шкоди від паління. Що саме має змінитися, записано в директиві ЄС, яку Україна вже частково імплементувала. Про це йдеться в інформації пресслужби Кабміну, пише agronews.ua.

Йдеться про розміщення оновлених графічних і текстових зображень медичних попереджень на упаковках із цигарками. Такі попередження діють у 42 країнах світу та продемонстрували свою ефективність у боротьбі з курінням, – йдеться в урядовому повідомленні.

Найголовніша зміна – розмір попередження щодо шкоди від паління. Воно тепер займатиме 65% від загальної площі пачки з цигарками. Відповідна постанова почне діяти з 11 січня наступного року.

Зокрема, ця директива ЄС також містить такі моменти:

  • заборону ароматизованих сигарет і тютюну для самокруток;
  • впровадження більш помітних попереджень щодо шкоди куріння на пачках сигарет;
  • вимогу надавати до Держпродспоживслужби інформацію про інгредієнти, що містяться в тютюнових виробах;
  • повну заборону реклами та стимулювання продажу пристроїв для споживання тютюнових виробів, електронних сигарет, а також тютюнових виробів (у нас вона почала діяти з 11 липня 2023 року);
  • запровадження медичних попереджень на електронних сигаретах, рідинах тощо.

Майже всі вимоги цієї директиви вже Україною виконані. Залишилося, власне, тільки збільшити розмір попереджень щодо шкоди для здоров’я.

Попередження виглядатимуть подібними до тих, що вже зараз публікуються на пачках із цигарками. Але вони будуть значно більшими і більше привертатимуть увагу. Крім ілюстрацій із прикладами руйнівного впливу паління на організм людини, будуть також публікуватися написи на кшталт:

  • куріння викликає серцево-судинні захворювання;
  • куріння викликає інсульти та інвалідність;
  • куріння руйнує ваші легені;
  • куріння викликає 9 з 10 випадків раку легенів.

Як показує статистика країн, які вже запровадили у себе всі ці нововведення, страшні попередження на пачках із цигарками мають сенс. Курців у цих країнах поменшало, і, відповідно, тютюновий бізнес вже не має колишніх масштабів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео