Тернопільський «технар» 40 років малює у вільний час

Наше місто багате на цікавих і самобутніх людей. Пересвідчитись у цьому можна, якщо побувати на персональній виставці художника Ярослава Василика, яка відкрилась в обласному художньому музеї.

Автор представив 47 полотен живопису, графіки, портрети. За фахом пан Ярослав інженер-будівельник (ТК ТВП "Тернопільархпроект"), навчався у Львівській політехніці. Але це не завадило йому впродовж 40 років увесь свій вільний час віддавати улюбленій справі - малюванню.

Ази мистецтва чоловік освоював самотужки. І перші свої роботи запропонував колись тернополянам на обласній виставці самодіяльної творчості у Тернопільському краєзнавчому музеї. Успіх тоді окрилив.

З 1973-го до 1993 року Ярослав Василик намалював 80 робіт, а у самому 1993-ому, коли не було роботи, - 20. Згодом його полотна можна було бачити на різноманітних виставках живопису як в обласному художньому музеї, так й у Львівському палаці мистецтв та художньому салоні "Високий замок".

Як митець, пан Ярослав надзвичайно плідна особистість. Кожні три роки у нього народжуються полотна для нової виставки. Особливо дружня співпраця у нього утворилася саме з обласним художнім музеєм і Центром народної творчості.

Світ уяви пана Ярослава багатогранний і неповторний. Улюблені жанри - портрети і пейзажі. Визначити його стиль важко. Але й сам художник просить не робити цього: "Не треба визначати мій стиль. Я малюю те, що бачу. Тому кожна моя нова картина - це вже інший стиль". 

Ігор Дуда, директор обласного художнього музею, виступаючи на відкритті виставки, жартома зауважив: "У нас є його постійно діюча експозиція у…  робочому кабінеті науковців-музейників. Всі стіни там у його картинах. А все тому, що полотна випромінюють добру енергетику. Вони такі, як і автор: щирі й позитивні". 

На відкриття виставки прийшли живі прототипи картин Василика - мистецтвознавець Наталя Собкович, письменник Богдан Мельничук, професор Тернопільського національного педагогічного університету Оксана Столяр.

Вітали з вернісажем художника друзі, колеги, артисти, журналісти, письменники, шанувальники його мистецтва.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео