У «бандерівському» Тернополі причаївся радянський куточок

У Тернополі діє унікальний музей тоталітаризму. І поки Міністерство культури лише планує створити подібний, завідувач кафедри менеджменту інноваційної діяльності та підприємництва ТНТУ ім. І. Пулюя Богдан Андрушків вже понад 13 років збирає для музею експонати радянщини. Зараз їх понад 1500, і експозиція постійно поповнюється.

Хто б міг подумати, що у «бандерівському» Тернополі причаївся радянський куточок. Сісти за стіл секретаря обкому партії, побачити попередників сучасних гаджетів епохи комунізму та іншу ретро-атрибутику можна у музеї засобів управління та економічної літератури епохи тоталітаризму, який діє в одному з корпусів технічного університету на Микулинецькій. 

Пам’ять про минуле заради майбутнього

Ідейний засновник музею, академік, видатний діяч науки та техніки України Богдан Андрушків наголошує, що створив музей не для ностальгії, а для пам’яті про нелегкі часи.

- Колись прийшов подивитись на наш музей колишній начальник управління освіти і каже, що мені Симоненко медаль би дав за такий музей, - пригадує Богдан Миколайович. - Але кожен, хто пам’ятає ті часи, повинен зняти рожеві окуляри і усвідомити всі факти та жертви радянської епохи. Світ змінюється, а спогади живуть у речах. Легше всього нищити ці речі, я ж хочу використати їх в благих цілях.

Починається музей власне з кабінету Богдана Андрушківа. На стінах - портрети діячів, науковців минулого та сучасності.

- Все почалось із рахівниці, - розповів пан Богдан. - Я читав лекції студентам, і сказав, що колись найбільшим атрибутом керівників була рахівниця, щоб копійки рахувати. А студенти не знали, що це таке. Після цього я вирішив створити музей, адже ці часи були зовсім нещодавно, а наші діти вже їх забули.

Спочатку артефакти радянської доби збирали викладачі технічного університету. Тепер всі експонати не поміщаються в одному приміщенні - їх розмістили у трьох кімнатах. Речі у музей передають не тільки тернополяни, а й жителі інших міст.

Від монет до пляшки горілки

Про експонати та реалії тогочасного життя Богдан Андрушків може говорити годинами. У його колекції – безліч цікавих речей: посвідчення, годинники, фотографії, лінійки, зразки тканин, монети, арифмометри, перші калькулятори, прототип сучасного комп’ютера, книжки, вінілові платівки, макети комбайнів, навіть пляшка «Московської» з витримкою 30 років.

Є також зовсім нові речі. Наприклад, блокноти з радянською символікою Богдан Миколайович привіз декілька років тому із Запоріжжя.

- Штик від більшовицької гвинтівки, на якому, образно кажучи, трималася вся радянська влада, приніс мені сусід, - розповідає організатор музею. - Ним у селі поросят кололи. Зараз вже є новіші методи, тож він став непотрібний, а ми його відчистили і тут поставили.

Музей використовують у навчальних цілях. У виші навчається багато іноземців, тому музей інколи відвідують навіть африканці. Як каже пан Богдан, цікаво спостерігати за їхніми здивованими обличчями. Втім, про призначення деяких предметів не здогадуються й тернопільські студенти.

ДОВІДКА. Музей розташований на вул. Микулинецькій, 46, 7-й корпус ТНТУ, 3-й поверх, к. 301.

Організатори зацікавлені у поповненні колекції, тому з вдячністю приймають речі того часу.

З питань організації екскурсій можна звертатися на кафедру менеджменту інноваційної діяльності та підприємництва за тел 23-51-14.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео