Тамара Коблик

На Тернопільщині понад 600 дітей не захищені від туберкульозу

Головним засобом профілактики захворювання є вакцинація

Лише 87% немовлят отримали щеплення БЦЖ в пологовому будинку, і станом на 1 грудня 2023 року 634 дитини Тернопільщини не були захищені від туберкульозу. Про це повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

В Україні немовлят вакцинують проти туберкульозу у перші 3-5 днів життя. Вакцину проти туберкульозу створили майже 100 років тому французькі бактеріологи Альбер Кальмет та Каміль Ґерен. Вона містить у собі бактерію bacille Calmette-Guérin (BCG - БЦЖ), яка формує в імунній системі захисну відповідь на захворювання, водночас не здатна сама викликати хворобу. 

Епідеміологи наголошують, що інфікуватися туберкульозом можна будь-де – в ліфті будинку, черзі в магазині чи в поліклініці.

Немовлята та малюки до двох років мають підвищений ризик розвитку туберкульозного менінгіту і розсіяних форм туберкульозу, з якими пов'язаний високий рівень смертності. Суттєво знижує ризик розвитку таких проявів щеплення вакциною БЦЖ, – кажуть у центрі.

За словами головної державної санітарної лікарки Тернопільської області Оксани Чайчук, ця вакцина БЦЖ є безпечною та рекомендованою Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео