Коли Богдана Дурда співає іспанською, її кров біжить втричі швидше

Богдана Дурда - тернопільська поетеса, бард, художниця співала 5 липня на своєму творчому вечорі аж 2 години! Але, щоб переспівати все написане нею, цього часу обмаль. У репертуарі Богдани - пісні іспанською, польською мовами. До іспанської у неї особлива любов. Щиро зізналась, що коли співає цією мовою, то її кров біжить втричі швидше, аніж зазвичай.

На свято до пані Богдани завітало багато відомих тернополян: Василь Дунець, заслужена артистка України Віра Самчук, народна артистка України Любов Ізотова. До речі, пані Люба має у своєму репертуарі шість пісень Богдани Дурди.

Героїня вечора співала й пісні, які вона написала на вірші тернопільських поетес Марти Чопик та Зої Кульчицької. Відомий астролог Іван Круп'як подарував поетесі величезну квітку юку, яку виростив сам. 

Життя - дивовижна штука. До 50 років поетеса не була поетесою, працювала інженером-конструктором. Всі кликали її Даною. І тут вона згадала, що повне ім'я у неї - Богдана. Як тільки це згадала, її життя круто змінилося на всі 180 градусів. Вона почала писати вірші (на вечорі презентувалась її нова книжка рубаїв), а після 60 - музику. Встигла написати вже 8 книг, авторка двох дисків (47 пісень). Всього в її репертуарі - понад 100 пісень. Крім того, пані Богдана стала навчати дітей гри на гітарі. Онук співака Василя Дунця, якого пані Богдана навчала цьому мистецтву, у Канаді, на престижному конкурсі, отримав нагороду.

Скільки себе пам'ятає, вона все життя десь і чомусь навчалася. Навіть пройшла у свій час курси біолокації і з допомогою рамок може визначити аномальні лінії Хартмана! 

Під час концерту прозвучали бардівські пісні Богдани Дурди "Не питай, по кому б'є так дзвін", "Молитва", "Хліб", "Наше місто", "Чотири стихії жалю", "Це потрібно мені для життя" (слова Марти Чопик), "Шалені коні" (Зоя Кульчицька), "Танго у вогні", "Світло у вікні", "Кроком руш, козаче!" та багато інших. 

Я взяла абсолютно різні фрази із трьох пісень Богдани Дурди і несподівано отримала філософський ключ-відповідь до її творчості. Ось він: "Блиск золота, срібла мутним потоком стече...", "Допоки в нас є поле й сіяч...", "Усі на совість мають здати тест". Хіба не актуально?

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео