На Тернопільщині показали «Політ золотої мушки» (відео)

Без пафосу, гламурних глядачів і «відомих» кінокритиків на Тернопільщині відбувся допрем’єрний показ фільму «Політ золотої мушки». Режисер фільму Іван Кравчишин окреслив жанр стрічки як «українська наївна комедія».

Це фільм про один день галицького села. Його мета - показати Галичину без шароварщини і пафосу. Сценарій написав львів’янин Богдан Волошин.

Дівчинка на ім’я Микола, яка любить дивитися кіно на небі, тричі розповідає одну і ту ж історію про те, як в їхньому селі через бика ледь не почалася Третя світова війна. Вона - поет і пише оду на смерть дзідзя (діда), який, помираючи, сказав: «Людське життя - то як політ золотої мушки над вогнем – дуже яскраве, але дуже коротке!».

Особливою кінострічка є і для тернополян, адже впродовж фільму вони зможуть побачити знайомі обличчя тернопільських акторів і студентів місцевого педагогічного університету імені В. Гнатюка (інститут мистецтв кафедри театрального мистецтва).

«Перші покази картини ми проводимо на Західній Україні, - розповідає режисер стрічки Іван Кравчишин. - Першими стрічку побачили бійці у військовому госпіталі. Тоді ми й зрозуміли, що хочемо живих та щирих емоцій від людей, про яких цей фільм, – від галичан. Власне, на масштабному прем’єрному показі ми хочемо розповісти про цих людей всій Україні. Зазвичай фільми про Галичину знімають туристи і зображають нас або трішки пришелепкуватими, або захланними і «ура»-патріотичними. Ми мали на меті показати справжніх галичан».

Фільм вже побачили у багатьох маленьких містах та селищах Західної України. На Тернопільщині ж допрем’єрний показ фільму відбувся на малій батьківщині одного з головних героїв фільму, актора Тернопільського обласного драматичного театру ім. Т. Шевченка Ігоря Наконечного. Він зіграв у кінострічці роль голови колгоспу.

«Сьогодні я вперше побачив змонтований фільм і задоволений побаченим, - каже пан Ігор. - Звісно, як і кожен актор, до свої роботи ставлюсь самокритично, адже «Політ золотої мушки» - це мій дебют у кіно. Але загалом фільм  - це новий напрямок в українському кіно. Дуже задоволений роботою режисера. Він зумів подати фільм не у шаблонних традиційних рамках. Думаю, що кожен українець у цьому фільмі впізнає себе: з чогось він посміється, а над чимось задумається».

Також одну з головних ролей у фільмі виконує тернопільський актор драми Володимир Процюк. Зараз він перебуває у Польщі на зйомках іншого фільму. Коли ж повернеться, обіцяє показати фільм і у рідному селі Загір’я Зборівського району.

У кінострічці Володимир зіграв такого собі 25-річного стрийка Михаля, який приїхав з міста до батьківської хати.

«Я ще не мав можливості побачити змонтований фільм, але чув багато приємних відгуків, - розповів актор телефоном. - Зараз же цікаво подивитись на свою роботу зі сторони. Адже для мене «Політ золотої мушки» - це також дебют.  Звісно ж, весь процес знімання був для мене абсолютно новим, але така вже природа людини, що вона завжди прагне вдосконалюватись, пробувати себе в іншій сфері.

Найбільшою несподіванкою був той факт, що у кінематографії багато тексту персонажу у його сценарії не прописані, на відміну від роботи актора в театрі, де ти чітко слідкуєш за сюжетом, тому треба наладнати тісний контакт зі своїми партнерами, щоб підчас зйомок розуміти його не тільки, як кажуть, з-півслова, а з-пів жесту. Також мій персонаж за своєю природою був дуже непосидючим, тому я повинен був виконувати багато  каскадерських трюків».

Українська наївна комедія «Політ золотої мушки» направду якісно знята, добре зрежисована і гарно зіграна. Це те кіно, яке варто дивитись не тільки тому, що воно українське, а просто тому, що це добре кіно.

Як повідомляє режисер фільму Іван Кравчишин, прем’єра фільму відбудеться 24 серпня. Оісля кожен охочий, і тернополяни у тому числі, зможуть переглянути кінострічку на екранах місцевих кінотеатрів.

Наталя ЛУКІВ.

Фото з офіційної сторінки кінострічки.

Вибір читачів за тиждень

Відео