Покутські гердани дуже схожі до староєгипетських, якими прикрашали мумії

Цими днями минає 128 років від часу проведення першої етнографічної виставки у Тернополі. Це була визначна подія для міщан, адже на неї запросили ерцгерцога Рудольфа, сина імператора Франца Йосифа І-го.

Цю подію дуже детально описав у своїй статті невтомний і працьовитий кореспондент газети "Кур'єр львівський", майбутній відомий галицький письменник Іван Франко. Велику фінансову допомогу організаторам заходу надав крайовий відділ: 5000 золотих.

У своїй статті Іван Франко найбільше уваги приділяє звичаям і побуту гуцулів. Зокрема, подає цікавий факт про те, що ця етногрупа дуже прив'язана до гір - нічого кращого від гір нема для них у цілому світі.

Коли тернопільський краєзнавець Федорович хотів купити в одного гуцула старовинну ладівницю, той не погодився навіть за ціну вола, а розказати про свій стиль життя - тим більше. Щоб "під жорсткою шкаралупою" побачити щиру і високо поетичну душу, Франко радив "придивитися до гуцула ближче, і увійти з ним у добрі стосунки".

На виставці було представлено велику експозицію з металевих виробів: запонки, пряжки, кульчики, хрестики. Суттєва заувага: якщо галицькі українці - бойки, підгіряни і подоляни (чоловіки) нічого не люблять носити на шиї, то у гуцулів то найголовніший атрибут.

Іван Франко серед інших учасників виставки відзначив заліщицьких селян, які представили найгарнішу і найбагатшу виставку вишивок, тканин, килимів, одягу: "В наддністрянських вишивках з околиць Заліщик зустрічаємо вже нове явище - перетинання тканин металевими нитками і оздоблення вишивок дрібними металевими гудзиками". 

Декілька абзаців письменник присвятив герданам. Їхньою батьківщиною вважає Покуття. І ось читаємо цікаве повідомлення, яке не втрачає новизни навіть сьогодні, через 128 років. Цитую: " Тернопільська виставка має цілу вітрину герданів з тих околиць, не рахуючи багатої колекції панни Єроніми Озаркевичівни, яка тільки сьогодні прибула з Кракова. Доречно буде відзначити, що деякі віденські вчені, ознайомившись минулого року з колекцією герданів панни, помітили вражаючу схожість техніки і матеріалу покутських герданів і подібних оздоб з бісеру, знайдених при муміях у староєгипетських похованнях".

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео