85-річний Іван Мулярчук сповнений творчих ідей і наснаги

У Тернопільському обласному художньому музеї відбулася презентація ювілейної виставки скульптора Івана Мулярчука. За плечима автора - нелегкий життєвий шлях.

Він народився у патріотично налаштованій сім'ї на Рівненщині. У період панування радянщини така позиція владою не віталася, через те освіту Іван здобував аж у Кубанському краї (1960-1970). Його дипломна робота "Рибак Азов'я" сприяла тому, що художньо-графічний педагогічний інститут закінчив з відзнакою. На Кубані ще й досі зберігаються створені Мулярчуком монументи. 

Тернопіль став тим містом, де пан Іван згодом зміг повністю себе реалізувати і розкрити свій талант. Його роботи були відзначені чисельними нагородами. Він - автор портретної галереї тернополян-сучасників, як реалістичних так і вигаданих, символічно-узагальнених. Створені ним роботи знаходяться в багатьох містечках і селах області: меморіальна таблиця Йосипу Вітошинському і Василю Стефанику у Тернополі, пам'ятник Василеві Сімовичу у Гадинківцях Гусятинського району, пам'ятник Кирилу Студинському у Кип'ячці Тернопільського району та багато інших.

Але наймиліша його серцю робота - це праця над пам'ятниками Тараса Шевченка, які прикрашають міста та села Західної України.

На презентацію завітали сини Мулярчука Дмитро і Євген, які за світоглядом стали продовженням свого батька і цим дуже йому завдячують.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео