У День міста Тернопіль отримає Почесну Таблицю Ради Європи

Успішною співпрацею Тернополя з містами-побратимами та іноземними партнерами похвалився перед депутатами міської ради начальник управління стратегічного розвитку Тернополя Юрій Дейнека.

На сесії 18 серпня він звітував про виконання «Програми міжнародного співробітництва на 2012-2015 роки».

- Для нас пріоритетним завданням протягом першого півріччя 2015 року було поглиблення існуючих партнерських стосунків із дипломатичними представництвами іноземних держав в Україні та із закордонними українцями у культурній, освітній, спортивній, медичній галузях, а також у сфері економіки та туризму, - каже він. – Звісно, ми зацікавлені у наповненні цих контактів практичним змістом, а також у розширенні співпраці.

Спортивних, культурних і освітніх заходів провели більше

За активну міжнародну діяльність і пропагування ідеї єдиної Європи Тернопіль 21 квітня 2015 року удостоїли третьої нагороди Призу Європи – Почесної Таблиці Ради Європи, нагадав чиновник.

- Це є справжнє визнання зусиль нашого європейського міста у даній сфері, - наголосив Юрій Дейнека. – До речі, цю нагороду почесний член ПАРЄ планує вручити під час святкування Дня міста, 28 серпня. Це сприятиме привабленню туристів, а також «притягне» інвестиції.

Наразі Тернопіль співпрацював із 17 муніципалітетами європейських та інших міст. На таку співпрацю, за словами пана Дейнеки, претендують ще кілька наших міст – вони буквально вишикувалися у чергу. Отже, під час святкування Дня міста відбудеться підписання Договору про побратимство з партнерським містом Ельблонг (Польща) і Договорів про партнерство із литовським містом Таураге і Повітом Суленцін (Польща).

Чиновник також перелічив цілу низку спортивних, культурних і освітніх заходів, які провели у рамках виконання Програми міжнародного співробітництва. До слова, цього року їх було більше, ніж торік.

- Цього року у квітні ми організували Міжнародний міжконфесійний фестиваль Духовної пісні «Я там, де є благословення». Участь у цьому фестивалі взяли колективи і виконавці з Молдови та Нігерії, - продовжує чиновник. – 16-17 травня відбулися Дні Європи в Україні. Участь у заході взяв представник Євросоюзу Піт Блонде.

Дебютували у турнірі українці з Угорщини

Похвалився чиновник і успішним проведенням Чемпіонату світу з футболу серед команд українських діаспор. Нагадаємо, у червні до Тернополя приїздили команди з Іспанії, Польщі, Білорусі, Румунії. Дебютували у турнірі українці, які живуть і працюють в Угорщині.

- Налагоджували ми і співпрацю з дипломатичними представництвами іноземних держав в Україні, - каже Юрій Дейнека. – Наприклад, тривали перемовини з Генконсульством Чехії у Львові щодо налагодження партнерського співробітництва з містом Злін.

До того ж, 24 березня у Тернополі відкрили Почесне консульство Вірменії. Керує ним Норік Геворкян, який тривалий час проживав у нашому місті. 

- Співпраця із закордонними українцями – серед наших пріоритетів, - стверджує чиновник. – Успішними є контакти з Асоціацією українців регіону Мурсія, що в Іспанії. Слід нагадати також, що зразковий дитячий ансамбль танцю "Сонечко" і Муніципальний Галицький камерний оркестр взяли участь у ІІ Міжнародному фестивалі Української культури «Берегиня» у місті Жалець, Словенія.

Депутатів міської ради такий звіт задовольнив. Вони взяли його до відома.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Динаміка діяльності управління стратегічного розвитку міста у сфері міжнародного співробітництва

Назва заходу

2012

2013

2014

2015(І півріччя)

Організація міжнародних заходів у місті

9

10

9

4

Організація міжнародних візитів представників міської ради

7

8

7

10

Організація міжнародних візитів до міської ради

8

13

26

15

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео