Фільм тернополянки Марії Тройчак отримав перемогу (відео)

Нещодавно в Одесі відбувся велелюдний XVІ Загальнонаціональний конкурс «Українська мова — мова єднання». Його започаткували 2000 року з метою всебічного розвитку та утвердження державотворчої функції української мови, піднесення рівня мовної культури.

Засновниками й організаторами конкурсу є Причорноморська академія мовних технологій і комунікацій етносів та Одеська регіональна організація Національної спілки журналістів України. Серед конкурсантів - журналісти, письменники, педагоги, студенти, учні, представники діаспори, які надіслали понад 200 робіт у різних номінаціях.

Як вже повідомляв "Терен", серед переможців є й представники Тернопільщини. Зокрема, у номінації "Кінематограф" перше місце отримав музичний фільм «Щастя жити в ріднім краї». Ідея фільму та авторське виконання належить відомій тернополянці, лікарю-фітотерапевту, поетесі-піснярці Марії Тройчак. Тема фільму - вічна: любов до рідного краю, до України.

Фільм має неабияке виховне значення для підростаючого покоління, тому що допомагає зрозуміти та усвідомити важливість збереження національних традицій. Його варто було б показати не лише на місцевому телебаченні, а й на загальноукраїнському.  

У музично-літературній композиції «Щастя жити в ріднім краї» використано поетичні рядки Олега Германа. Тексти пісень належать Ігорю Іваньківу та Марії Тройчак. Музика - Ігоря Іваньківа та Василя Сороки. Пісні у фільмі виконують Каріна Стельмащук і Вікторія Ярема. Автори відеозйомки - Олег Нищота і Максим Кирилів. Режисура, монтаж – Олега Нищоти.
Фільм створено тернопільською студією «Профі» цьогоріч.


До слова, торік документальний фільм Марії Тройчак "І біль, і пам'ять - крізь роки" про депортацію лемків, про їхні традиції також отримав першу премію на ХV Загальнонаціональному конкурсі "Українська мова - мова єднання". Марія Тройчак, як ніхто інший, розуміє, що таке мати рідну землю, і які відчуття переживає  людина, коли втрачає найдорожче, адже її рід походить із стражденного лемківського краю. Фільм "Щастя жити в ріднім краї" - це логічне продовження попереднього. Насправді, ці дві роботи невід'ємні одна від одної. Секрет успіху? Він в особливому ставленні пані Марії до життя, як до філософської категорії. А ще - непроминаюча й невтомна праця над своїм щоденним духовним поступом.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото з архіву Марії Тройчак

 

Вибір читачів за тиждень

Відео