Допомога бізнесу: Тернопільщина потрапила у п’ятірку «обраних»

Протокол про наміри із Фондом Східна Європа підписали керівники Тернопільських обласних ради і адміністрації.

Сталося це сьогодні, 8 вересня, під час зустрічі із представниками суб’єктів підприємництва краю. Захід мав назву - «Партнерство влади та бізнесу – шлях до економічного зростання». Участь у ньому брали кілька десятків місцевих підприємців, а також керівники місцевих управлінь Державної Фіскальної Служби і Державної регуляторної служби України.

Усуватимуть бар’єри для підприємців

Щойно підписаний документ, за словами президента Фонду Віктора Ляха, спрямований на реалізацію Програми «Лідерство в економічному врядуванні» у пяти областях, у тому числі – на Тернопіллі. Нагадаємо, цей проект впроваджують за підтримки Агентства США із міжнародного розвитку (USAID).

- Ця ініціатива є можливістю для об’єднання зусиль високоактивного, орієнтованого на реформи громадянського суспільства в Україні і передбачає проведення реформ в політиці України для розвитку малих і середніх підприємств, - каже Віктор Лях. – Мені приємно повідомити, що Тернопільську область відібрали як пілотну для реалізації завдань Програми. При цьому ми враховували чимало факторів.

Фахівці вивчали стан бізнес-середовища, враховували готовність влади до просування реформ, а також опиралися на думку місцевих бізнес-асоціацій, пояснив гість. Окрім Тернопільщини, до числа «обраних» потрапили: Вінницька, Дніпропетровська, Львівська, Одеська і Херсонська області.

- Програма «Лідерство в економічному врядуванні» включає в себе ряд компонентів, зокрема: визначення адміністративних і регуляторних заходів із метою подолання бар’єрів, що стримують розвиток малого і середнього бізнесу, - додає Віктор Лях. – Звісно, йдеться про підтримку у підготовці і впровадженні ефективного законодавства і регуляторних процедур. Адже ми маємо рушії впливу у цій сфері.

Подібна співпраця сприятиме розвитку економіки

Оскільки Програма передбачає організацію сталого діалогу між приватним і державним секторами заради розвитку бізнес-середовища, окрім Віктора Ляха, підписали протокол про наміри очільники нашого краю: голова облради Василь Хомінець і голова обласної держадміністрації Степан Барна.

- Кожен підприємець, який потребує методичної і організаційної підтримки, отримує її. І ми готові йти таким шляхом далі, - стверджує Степан Барна. – Тому я впевнений, що ми зможемо спільно із Фондом Східна Європа налагодити ще публічніший процес взаємовідносин між бізнесом і владою. Реалізація Програми врешті дозволить бізнесу у нашому регіоні розвиватися ефективніше.

Натомість Василь Хомінець висловив сподівання, що подібна співпраця сприятиме розвитку економіки у новостворених об’єднаних громадах Тернопільщини. Адже вони тепер самі дбатимуть про наповнення бюджету. А податки у казну сплачують підприємці.

Згодом заступник директора програми «Лідерство в економічному врядуванні» Наталія Слинько докладно поінформувала присутніх про нюанси, за якими діятимуть сторони після підписання протоколу.

- На регіональному рівні, у тому числі й на Тернопіллі, реалізовуватимуть цілу низку заходів задля сприяння плідній співпраці бізнесового сектору із представниками влади, - каже вона. – Ми надаватимемо їм різнопланову допомогу на шляху до просування реформ. До кінця року уже заплановане проведення практичних навчань як для представників підприємницьких асоціацій і громадських активістів, так і для представників державної влади.

До речі, для налагодження кращої комунікації із бізнесом у нашій області вже діють «гарячі лінії», а також, за ініціативи голови ОДА, створена і працює Рада інвесторів.

Віра ОЛЕСАНДРОВИЧ.

Фото автора

Довідка. На Тернопільщині зареєстровані 43 тисячі суб’єктів господарювання-фізичних осіб підприємців, а також – 5 тисяч юридичних. Саме ці люди і фірми створюють робочі місця і сплачують податки у місцеву казну.


 

Вибір читачів за тиждень

Відео