Перевірити дані у списках виборців радять екс-заробітчанам і тим, хто голосуватиме вперше

Аби тернополяни не втратили можливість проголосувати під час місцевих виборів 25 жовтня, їм радять завчасно перевірити свої дані у списках виборців.

Найкраще це зробити вже зараз у відділі ведення Державного реєстру виборців, який працює у приміщенні міської ради. Уточнені списки виборців також передадуть членам дільничних виборчих комісії. Тож звірити свої дані із 11 жовтня можна буде і на ДВК. Однак часу для цього буде не так уже й багато – лише якихось 10 днів, наголошує начальник відділу ведення Державного реєстру виборців міської ради Віктор Пулька.

Перевірити свої дані можна вже сьогодні

Фахівець просить бути особливо уважними тих, кому нещодавно виповнилося 18-ть, бо вони голосуватимуть уперше і їхніх даних у реєстрі донедавна не було.

- Виборчий період цього разу доволі короткий, тому не варто тягнути до останнього, - розповідає Віктор Пулька. – Поцікавитися тим, чи вони є у списках, раджу молодим людям, яким у період від жовтня 2014-го до нині виповнилося 18 років.

Інша «проблемна» категорія виборців, за його словами, - люди, які тривалий час перебували за кордоном, а тепер повернулися і хочуть проголосувати вдома.

- Варто перевірити: ці виборці досі перебувають на консульському обліку за кордоном чи їхні дані вже зареєстрували за тією адресою, де вони зараз проживають, - пояснює пан Пулька.

Не отримали запрошення? Негайно – на Листопадову!

Стривожитися насамперед варто тим, хто не отримає іменні запрошення для участі в голосуванні, нагадує Віктор Пулька. Отримати їх виборці повинні не пізніше 14 жовтня.

- Після 14 числа, якщо ви не отримали запрошення, треба терміново звернутися до Державного реєстру чи на ДВК. Треба написати заяву, принести паспорт, щоб ми могли зняти копію і внести зміни у списки. Тільки тоді ця людина буде вказана за місцем проживання вже в уточнених списках, – додає Віктор Пулька.

Звісно, можуть бути суб’єктивні причини, що людині не принесли запрошення. Наприклад, якщо роботу на дільниці погано організували. Однак причини можуть бути і об’єктивними.

- Може, ви вже вказували на помилку чи неточність під час попереднього голосування, але члени дільничної комісії не передали цю інформацію фахівцям Державного реєстру виборців. Тож ми про неї досі не дізналися, - каже він.

У Тернополі - 177 тисяч 782 виборця

Останні правки у списки виборців на ДВК вноситимуть за три дні до дня голосування. Тобто, якщо ви не схаменулися до 23 жовтня, то вже не зможете у неділю, 25 числа, втілити своє право на волевиявлення.

- У день голосування, 25 жовтня, жодні зміни до списку виборців виборча комісія не вноситиме, навіть за рішенням суду. Останні такі справи ми прийматимемо за день до голосування, - наголошує пан Пулька. – Скажімо, зможемо допомогти людині змінити місце для голосування у межах нашого міста – з однієї дільниці на іншу.

Реєстр виборців Тернополя, за підсумком виборів у 2014 р., є доволі точним. Фахівець допускає вірогідність «збоїв» не більш як у 1-2% випадків. Однак заспокоюватися через це виборцям не радить. Адже від ексцесів у день голосування не застрахований ніхто.

До слова, станом на 16 вересня у Тернополі було 177 тисяч 782 виборця. У вересні очікується збільшення кількості охочих проголосувати за рахунок студентів. Прогнозують, що незабаром додасться не менше 1000 виборців.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Відділ ведення Державного реєстру виборців міської ради працює за адресою: Листопадова, 5, кабінети №42, 43 і 44. Інформацію також можна отримати за номерами телефонів: 22-03-83, 40-41-13, 40-41-79 і 25-07-95. 

Вибір читачів за тиждень

Відео