Справу Ігоря Вардинця правоохоронці обіцяють довести до суду

Кримінальну справу про хабарництво, відкриту щодо головного лікаря Тернопільського районного територіального медичного об’єднання, не можуть завершити через хворобу підозрюваного.

Про це нещодавно повідомив головний міліціонер Тернопільській області Олександр Богомол. Нагадаємо, у прокуратурі краю також ретельно стежать за справою Ігоря Вардинця, адже здійснюють процесуальне керівництво у цьому кримінальному провадженні. І не дивно: у вимаганні та отриманні від підприємця 200 тис. грн хабара за продовження договору оренди примішення аптеки звинувачують не просто головного лікаря, а людину, яка впродовж кількох каденцій є депутатом обласної ради.

Підозрюваного зараз лікують у Києві

Хоча розпочалося все ще у квітні, завершити справу правоохоронцям не вдається. Річ у тім, що упродовж досудового розслідування обвинувачуваного кілька разів намагалися доставити до суду для обрання йому міри запобіжного заходу, а також - відсторонення від займаної посади. Однак лікарі щоразу повідомляли: «стан здоров’я чоловіка різко погіршився» або «є загроза життю», а тому хворий не може з’явитися до суду.

Нагадаємо, за цей час відбулася майже детективна історія зі спробою вивезти підозрюваного за кордон, у Німеччину, начебто на термінову операцію. Правоохоронці цьому завадили. Згодом хворому тривалий час надавали медичну допомогу у Тернопільській міській лікарні №2.

– Головний лікар Тернопільського районного територіального медичного об’єднання досі лікується, тому ми не можемо закінчити провадження, – каже Олександр Богомол. – Були заяви стосовно того, що його переслідує міліція. Тому поясню: коли ми отримали інформацію про те, що людина покинула лікувальний заклад, тобто закінчила лікування, то звернулися до суду і отримали дозвіл на затримання. Приїхали, затримали. Але чоловіку стало зле і його знову госпіталізували. Ось такий коловорот навколо цієї справи.

Сьогодні посадовець перебуває на стаціонарному лікуванні в одному із медичних закладів Києва. Лікарі категорично забороняють проводити із ним слідчі дії і транспортувати до суду, кажуть правоохоронці. До речі, медики стверджують, що Ігор Вардинець уже переніс дві операції через серйозне серцево-судинне захворювання.

У діях міліції порушень не виявили

Оскільки підозрюваний стверджував, що правоохоронці застосовували щодо нього тортури, головний міліціонер прокоментував і ці заяви.

– Він сприймає як тортури те, що йому оголосили підозру і виписали протокол у порядку 208-ї статті Кримінального процесуального кодексу про затримання, – пояснив Олександр Богомол. – Нагадаю, йдеться про процедури, передбачені кримінально-процесуальним законодавством, і їх слідчий був зобов’язаний зробити. Виставити конвой при вході в палату ми також були зобов’язані. Але ми надали йому можливість отримати відповідну медичну допомогу.

Кримінальне провадження щодо працівників міліції, порушене прокуратурою краю за зверненням Ігоря Вардинця (скарга про тортури – прим.), розслідували і закрили, адже вказані обвинувачуваним факти не підтвердилися.

- Як можна завдавати тортури людині, яка лежить у реанімації під цілодобовим наглядом медичних працівників? – запитує головний міліціонер. – Більше того, ми затримання відстрочили, бо переживали за те, що людина може померти.

Виявляється, у міліції півтора місяця стримували початок спецоперації із затримання Ігоря Вардинця, тому що той лежав у реанімації.

- Я боявся нашкодити його життю і здоров’ю, - запевняє Олександр Богомол. – Дочекався, коли його перевели у загальну палату, надали відповідну допомогу. А ті півтора місяця він весь час потерпілого мордував: «Давай гроші! Де гроші? Неси гроші!». А потерпілий, на наше прохання, весь час казав, що немає грошей… І зараз говорити про те, що ми хочемо завдати йому шкоди, це просто непорядно із його боку. Рано чи пізно буде суд, скільки б він не лікувався. І суд дасть оцінку тим доказам, що є.

Варто додати, що кримінальне провадження у цій справі затребували у Генеральну прокуратуру. Жодних зауважень до проведення розслідування, за словами пана Богомола, тернопільські правоохоронці не отримали.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора


 

Вибір читачів за тиждень

Відео