Роздала 20 ділянок, а на 21-ій піймалась

Чимало жителів Гаїв Шевченківських Тернопільського району втішені, що нарешті багаторічну очільницю їхньої сільради таки взяли на хабарі. Однак побоюються, що справа може не дійти до логічного завершення, а застопоритись ще на стадії досудового слідства.

Про це розповіли громадські активісти Гаїв Шевченківських. Вони переконують – уже багато років поспіль писали про зловживання головою сільради, дерибан землі в  районну прокуратуру, обласну і навіть Генпрокуратуру. Але всі це звернення  не давали результату. Мовляв, голова добре знала, з ким треба співпрацювати. 
Нагадаємо, на початку вересня правоохоронні органи повідомили про затримання на хабарі у 280 тис. грн голови однієї з сільрад Тернопільського району. За інформацією СБУ, у таку суму зловмисник оцінив свої "послуги" за сприяння в отриманні 12 соток землі під житлове будівництво. За цим фактом відкрили кримінальне провадження за ст.368, ч. ІІІ. Про це йшлось у статті «На хабарі 280 тисяч затримали сільського голову Гаїв Шевченківських».
- Чи відповість за свій вчинок Світлана Лютинець – наболіле питання, - каже Голова громадської організації «Гаї Шевченківські» Іван Буярський. - Десять років ми були у опозиції до голови, але нічого не могли зробити. В селі були закриті сесії, ніхто не виносив на загал, які ж питання розглядатимуть на сесії і що саме прийняли. А там просто дерибанили землю. Скільки ми не писали у прокуратуру, нічого не змінювалось. Але після Революції Гідності були сподівання, що все зміниться. Але де там. Тож, затримання СБУ нашої голови першого вересня здивувало та вселило надію. 
Так, хто «давав» гроші голові, та хто звернувся до правоохоронців, у селі чимало жителів знають. Але кажуть:  рано чи пізно голова мала «попастись», адже за напрацьованою схемою землі роздавались давно і за великі гроші. 
- Депутати створили собі кооператив, - каже пан Буярський. – Той кооператив фактично роздерибанив Центр села. У центрі був молодий ліс, а депутати його називали чагарником. Ми оскаржували рішення про той центр у різних судах, і вигравали справи. Але, вони таки ту площу роздали. Роздали 20 ділянок, а на 21-й вона піймалась.  
Тож події 1 вересня та взяття із грішми сільської голови стало подією та обговорювалось чи не усіма мешканцями. 
- В сільраді два дні після того палили папери, - каже Іван Буярський. -  Люди ж живуть біля сільради, бачили. Я звертався до слідчого, але ніхто не реагував. Мовляв, це справи не стосується. Зараз кажуть, що не можна нічого оприлюднювати. Я прийшов на третій день, а мені кажуть, що справу закрили і передали у прокуратуру. В село за два тижні не приїхав – ні журналісти, ні міліція.  Пройшло три тижні – нуль емоцій. Вважаємо, що вона знову може вийти сухою з води.  Можуть статтю змінити їй, то й обійдеться якимось  штрафом чи умовним покаранням.  Може, вже перекваліфікували, хто його зна. Може завтра вже суд, а ми не знаємо…
Також громадські активісти вважають, що до відповідальності треба притягувати і фахівця із земельних питань, і депутатів, що голосували за відповідні рішення. Мовляв, вони на це також заслужили.
Чи бува нема перекваліфікації та на якому етапі слідство, ми поцікавились в обласній прокуратурі та міліції. Тут запевнили, що статті, за якими відкрили кримінальне провадження, не змінились. 
- Сільському голові було обрано міру запобіжного заходу - взяття під варту, - кажуть в прес-службі обласної міліції. – Суд призначив заставу 200 тис. грн. Її сплатили. Наразі ще триває розслідування. Поки що нема результатів експертизи комп’ютерної техніки і т.д. Справу, як розповіли фахівці, орієнтовно ще розслідуватимуть до середини жовтня. 

Прокоментувати першовересневі події ми попросили й голову – Світлану Лютинець. Жінка відмовилась.
- Ні, зараз я не даю коментарів, - каже вона. – Я пізніше дам свій коментар. Пізніше все дам. Ви будете все знати. Я вам все розкажу. Вибачайте.

Джерело: 20 хвилин

 

Вибір читачів за тиждень

Відео