Агро-новини 8 грудня

Новини аграрного сектору.

Україна увійшла до топ-10 постачальників продуктів у Європу

Україна входить до світової десятки країн з експорту сільськогосподарської продукції до Євросоюзу. Однак  упродовж року цей показник зменшився на майже 15%.

Такі дані за період з жовтня 2014-го по вересень 2015 року оприлюднила Єврокомісія.

«Імпорт з України зменшився на 610 млн євро, що становить 14,6%», – заявили у керівній інституції ЄС.

Найбільшими постачальниками агропромислової продукції до ЄС залишаються Бразилія, США, Аргентина, Китай та Туреччина.

Євросоюз в односторонньому порядку запровадив для України торговельні преференції, тобто скасував експортні мита у рамках визначених квот. З 1 січня 2016 року між сторонами запрацює поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі.

Джерело: Укрінформ

В Україні продовжує скорочуватися експорт сирів

У січні-листопаді 2015 року обсяг експорту сиру порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшився удвічі. Про це свідчать дані Державної фіскальної служби.

За офіційною інформацією, обсяг експорту сиру з України в січні-листопаді 2015 року склав 9,6 тис. тонн, і це удвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року. У грошовому еквіваленті експорт сиру за звітний період скоротився в 3,8 рази — до 31,4 млн дол.

Схожа динаміка і по імпорту. Зокрема тут у звітний період скорочення відбулося у 2,3 рази в натуральному до 4,7 тис. тонн і в 3 рази в грошовому вираженні до 20,4 млн дол.

Джерело: agravery.com/uk

Українська молочна продукція збільшить свою присутність на світових ринках

Ще 10 українських компаній отримали дозвіл на торгівлю в ЄС та інших світових ринках. Про це йдеться на офіційному сайті Мінагрополітиики.

«Україна отримала офіційну відповідь від європейців у питанні виходу молочних підприємств на ринок Євросоюзу. Європейська комісія прислала лист, в якому повідомляється, що 10 підприємств офіційно прийняті як ті, що пройшли аудит всередині країни. Якщо протягом місяця не буде коментарів від європейських країн, то 10 січня 2016 десять підприємств отримають доступ до європейського ринку», — зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

«Європейські сертифікати дають можливість наростити експорт молочної продукції не тільки на європейській, але й на інші ринки, наприклад — Азії та Африки. 18 українських компаній вже отримали дозвіл на експорт продукції до Китаю — найбільшого партнера серед азійських країн», — додав Павленко.

Джерело: agravery.com/uk

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео