На традиційній Різдвяній виставці в художньому музеї Тернополя - рідкісні ікони

У Тернопільському обласному художньому музеї відкрилася щорічна традиційна Різдвяна виставка.

На ній представлені ікони, які зберігаються у фондах музею.

Вони різноманітні за сюжетною лінією, але є кілька, які безпосередньо пов'язані із святами зимового циклу: це ікона Святого Миколая,  Стрітенська ікона, серед них сучасна різдвяна ікона, автор якої художник аматор із Підгаєць Ярослав Саландяк подарував її музею. Специфічна авторська манера. Особливо рама. Адже автор - майстер різьбяр.  На ній зображені козаки, які прийшли поклонитися новонародженому Ісусику, біля них - жовто-блакитний стяг України. Ще один подарунок - ікона від іконописця Володимира Шерстія. Вражає велика за розмірами старовинна ікона "Святе сімейство". - Ця ікона потребує серйозної реставрації, - каже заступник директора з просвітницької роботи Ольга Ваврик. - До неї є пара, виставляється у постійно діючій експозиції Західно-Європейського мистецтва. Достеменно невідомо про художника, можливо він або з Австрії, або з Італії. "Прийшла" вона до нас із села Криве. Під час ремонту церкви робили нові розписи й ікони винесли на горище, відповідно, зберігалися вони в неналежному стані. Наш директор Ігор Микитович Дуда поїхав до села і впросив, щоб віддали нам на постійне збереження.

Також представлені дві тематичні "вертепні" картини сучасних художників Юрія Чумака та Михайла Дирбавки, які подарували їх музею.

Окремою експозицією виставлені на огляд унікальні колекції різдвяних листівок, які погруповані за країнами: Канада, Сполучені Штати Америки, Польща. Чимало українських. На збереженні є понад 500. Щороку працівники музею відбирають та формують з них нову колекцію. Цього разу є напрочуд гарні авторські листівки художників-емігрантів, особливо вирізняються специфічним стилем  Петра Андрусіва "Три владики", декоровані українським орнаментом, який нагадує вишиття. А зустрічає відвідувачів музею традиційний підперезаний перевеслом - дідух.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео