Обласні депутати просять у Києва гроші на профтехосвіту

Звернення до Верховної Ради, Кабміну і Міністерства освіти і науки України ухвалили депутати Тернопільської облради 4 січня.

У такий спосіб вони сподіваються захистити мережу професійно-технічних навчальних закладів, що існує в Тернопільській області. Тож «у цілому» цей пункт отримав підтримку 48-ми представників різних фракцій.

«Ми реально знищуємо профтехосвіту»

Як тільки оголосили це питання до трибуни відразу вийшов директор Бучацького агроколеджу Ігор Леськів. Він – депутат облради від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

- У нашій державі виходить: ми декларуємо, що нам треба збільшувати підтримку професійної освіти, а реально – знищуємо її, - каже чоловік. – Якщо є якісь технічні правки, ми їх внесемо. Але я прошу усіх це звернення обов’язково підтримати.

Натомість свободівець Олег Сиротюк наголосив, що він і його колеги не будуть голосувати за звернення, в якому зменшили число профтехучилищ із 22-х до 17-ти. Мовляв, так депутати відразу обумовлюють скорочення навчальних закладів. За цю ідею вступився екс-начальник обласного департаменту освіти, а тепер – гуманітарний заступник голови облради Любомир Крупа.

- У нас є багато однопрофільних закладів. Надходили скарги на якість надання в них освіти. Ми хочемо створити єдиний центр, де будуть давати якісні знання, - переконує він. - Це не скорочення училищ, а перетворення їх у сучасні заклади.

Але це не подіяло, тому в остаточному тексті звернення облради таки вказали цифру 22, а не 17, як було у першому варіанті.

Треба 191 мільйон, а дають лише 47

Цитуємо звернення: «Депутатський корпус Тернопільської обласної ради стривожений і глибоко занепокоєний прийняттям ст. 27-1 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» і змінами до Бюджетного кодексу України, прийнятими Верховною Радою України 24 грудня 2015 р. в частині, що стосується функціонування професійно-технічної освіти… У кошторисі витрат на 2016 рік для утримання 22 обласних закладів професійно-технічної освіти, які будуть фінансуватися за рахунок коштів обласного бюджету, передбачається приблизно 47 млн грн (при потребі 190,7 млн грн).

Зважаючи на сільськогосподарський напрямок розвитку області, відсутність великого промислового виробництва, надходження коштів в обласний бюджет буде недостатнім і не забезпечить усіх необхідних видатків, у тому числі і в галузі профтехосвіти. Скорочення фінансування освітньої галузі може спричинити закриття професійно-технічних навчальних закладів. Це, в свою чергу, призведе до обмеження доступу випускників загальноосвітніх навчальних закладів до здобуття ступеневої освіти та порушить їхнє конституційне право на здобуття освіти. При цьому, насамперед, будуть ущемлені діти сільської місцевості.

Враховуючи наведене, просимо вжити всіх необхідних заходів для внесення до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» поправок щодо надання державної субвенції на розвиток професійно-технічної освіти області».

Училище у Збаражі просять залишити на державному фінансуванні

Окрім того, депутати на сесії 4 січня прийняли звернення до Президента України Петра Порошенка, Верховної Ради, Кабміну і Міністерства освіти і науки щодо функціонування державного навчального закладу «Тернопільський професійний коледж із посиленою військовою та фізичною підготовкою».

Цитуємо документ: «Складні випробування переживає професійно-технічна освіта, яка на відміну від інших освітянських ланок, щільно інтегрована в економіку і потребує у зв’язку із фінансово-економічною кризою запровадження екстрених заходів, спрямованих на забезпечення і відтворення трудових ресурсів держави…

«Тернопільський професійний коледж із посиленою військовою та фізичною підготовкою» - перший навчальний заклад в Україні (пілотний проект), який буде випускати висококваліфікованих спеціалістів для Збройних Сил України та інших силових структур…

Із 1 вересня 2015 року ДНЗ «Тернопільський професійний коледж із посиленою військовою та фізичною підготовкою» здійснив перший набір учнів у кількості 129 осіб. Однак умови функціонування закладу, матеріально-технічне забезпечення навчального процесу учнів бажає бути кращим…»

Відтак цей заклад попросили на віддавати на забезпечення із обласної казни, а залишити у структурі державних навчальних закладів із відповідним фінансуванням.

Нагадаємо, Державний навчальний заклад «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою» створили у березні 2015 року шляхом реорганізації (перетворення) Збаразького професійно-технічного училища. Експертна кадрова комісія Міністерства освіти і науки призначила директором закладу на п’ятирічний термін Василя Процика.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео