Як подолати рак?

Слово «онкологія» звучить, як вирок, і стає справжньою трагедією у родині. Та все частіше лунає: рак виліковний! З ним можна поборотися, що й роблять лікарі-онкологи.  Життя – це Божий дар. А той, хто хоче прожити життя повніше, глибше, яскравіше, має ж сам його виліпити, створити. А для того слід багато працювати: розумом, душею, руками.  Саме так «ліпить» своє життя знаний на теренах області й далеко за її межами онкогінеколог Дмитро Кривокульський.

Про що ж буде розмова з ним, завідувачем гінекологічного відділення Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру, кандидатом медичних наук, асистентом кафедри гінекології медичного університету ім. І. Горбачевського, членом Наглядової та експертної ради Української асоціації онкогінекологів, напередодні Всесвітнього дня боротьби з раковими захворюваннями? Звичайно, про жіноче здоров’я, про обстеження і ранню діагностику, про методи боротьби з цією  страшною недугою, про лікування і способи профілактики, повідомляє «Номер один».

- Дмитре Богдановичу, вже десятий рік поспіль відзначається Всесвітній день боротьби з раком…

- Так, саме у цей день провідні  спеціалісти-онкологи мають можливість нагадати суспільству про існування такої глобальної проблеми, як онкологічні захворювання, привернути увагу до неї, наголосити, наскільки поширений та небезпечний рак і що треба робити, щоб запобігти цій хворобі. Головне, щоб ніхто не залишився байдужим до цієї проблеми не лише у цей день, а й протягом року.

- А що саме треба робити?

- Найперше - це обов’язково проходити щорічний профілактичний огляд, у який має бути включено: для жінок – відвідування гінеколога з  цитологічним дослідженням (мазок із шийки матки), мамолога, проходження мамографії, для чоловіків – уролога. Найважливіше у цьому всьому – рання діагностика раку. Чим раніше виявили ознаки захворювання і розпочали лікування, тим ефективніші його результати. Відомо, що 90% пацієнток із початковими стадіями захворювання успішно виліковуються.

- Назвіть основні способи профілактики онкозахворювань.

- Людина має вести здоровий спосіб життя, а це раціональне харчування, дотримання режиму праці й відпочинку, рухова активність, загартовування організму, відмова від шкідливих звичок,  а також бути уважним до свого здоров’я, своєчасно звертатися до лікаря.

- Оскільки Ви онкогінеколог, тож добре знаєте і розумієте жіночий організм, адже за свій професійний вік зробили понад тисячу операцій, рятуючи пацієнток навіть із безнадійними діагнозами, скажіть, будь ласка, що повинна знати кожна жінка? Ваші поради…

- Кожна жінка, яка поважає себе, повинна хоча б раз на рік заради свого здоров’я відвідати лікаря-гінеколога. Є жінки, які відкладають цей візит, мовляв, нічого не турбує. А потім буває запізно. Що ж потрібно знати кожній жінці? Перш за все, звертайте увагу на виділення, не ігноруйте симптомів, які можуть бути першими тривожними дзвіночками. Будь-який дискомфорт у жіночому організмі має насторожити жінку і спонукати до відвідування лікаря. Онкозахворювання здебільшого розвиваються на основі нелікованого запального процесу, травми, дисгормональних порушень, спадкових факторів та іншого. Тому дуже важливими є самосвідомість і своєчасність звернення.

Зі всіх ознак онкогінекологічних захворювань вчені змогли виділити найбільш ранні ознаки, які можуть бути тривожними сигналами початку раку статевих органів у жінок. Це ще не означає, що у жінки рак, однак якщо ті симптоми виявляються вже довгий час – до лікаря треба звернутися негайно.

- Які ж це симптоми?

- Порушення загального самопочуття, втрата ваги, апетиту, міжменструальні кровотечі, затяжні і рясні місячні, виділення з різким запахом, відчуття важкості в області сечового міхура, постійна втомлюваність, нудота, збільшення живота в об’ємі…

- Нагадайте, які жіночі онкозахворювання є найпоширенішими.

- Першим у списку є рак молочної залози. Цю хворобу легко виявити і на ранній стадії вилікувати. У структурі онкогінекологічних захворювань на першому місці стоїть рак тіла матки.  Другим за частотою виявлення є рак шийки матки. На третьому місці – рак яєчників, який через труднощі діагностики в усьому світі в 70-75% випадків діагностується в ІІІ-ІУ стадії захворювання. Але і йому можна запобігти, головне – регулярно проходити гінекологічний огляд і здавати всі необхідні аналізи. Причому в жінки діагностується передраковий стан, проводиться курс лікування, який  не допускає захворювання. Пам’ятайте: щорічний огляд у лікарні – дієвий профілактичний захід. Проводити його чи ні – вибір кожної жінки.

На превеликий жаль, за статистикою кількість онкозахворювань не зменшується. Це стосується й онкогінекології. Щороку реєструють близько 17 тисяч випадків злоякісних захворювань жіночих статевих органів. Головне у цій сумній статистиці – це занедбаність, адже найчастіше жінка потрапляє на прийом до лікаря вже на пізній стадії хвороби.

- Якими методами ви боретеся з раком у вашому гінекологічному відділенні?

- Минулого року в нашому відділенні спеціалізоване лікування отримали 1822 пацієнток, з них прооперовано 591, 781  жінка пройшла комбіноване і комплексне лікування, яке  включає хіміотерапію, променеву терапію, імунотерапію, гормональну терапію. Багато з них почуваються добре, повернулися до нормального життя, лише час від часу проходять відповідне обстеження і контрольні огляди. Допомагають пацієнткам боротися з онкозахворюваннями і всі медики гінекологічного відділення нашого онкодиспансеру, серед яких 7 досвідчених онкогінекологів, лікар-хіміотерапевт, 12 медсестер, 14 санітарок.

 «Здоров’я – не все, але все без здоров’я – ніщо», - писав Сократ. Що це і справді так, переконуємося тоді, коли втрачаємо найбільшу цінність – своє здоров’я. Тож, шановне жіноцтво, дослухаймося до порад досвідченого лікаря-онкогінеколога, цінуймо своє здоров’я ще до появи хвороб. А якщо і випаде на жіночу долю  випробування, з мужністю, вірою і Божою поміччю перемогти  у дуелі з цією страшною недугою на ім’я «рак»!

Довідка

До Всесвітнього дня боротьби з раком

Довідка. 4 лютого 2000 року на Всесвітньому саміті проти раку було запропоновано відзначати Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями як складову частину Всесвітньої протиракової кампанії, яку запропонувала Паризька хартія. Міжнародний протираковий союз сприяв ініціативі та до 2005 року отримав підтримку від різних партнерів та організацій, а також від Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та МАГАТЕ. І з 2006 року 4 лютого стало офіційним Днем боротьби з раком.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео