Унікальний одяг від унікальної жінки

Тернополянка Оксана Чмиленко у минулому – журналіст, сьогодні – дизайнер, мати двох дітей. Оксана виготовляє унікальний одяг, який популярний за кордоном. Це незвичайний та досить давній процес валяння, або збивання вовни. Як робити надзвичайні речі своїми руками далі у розмові із Оксаною Чмиленко.

-Вітаємо, Оксано, Ви маєте надзвичайне хобі. Розкажіть, чим жили раніше?

- Я займалась журналістикою. Колись дуже мріяла, щоб моя робота була творча. Я творча людина. В дитинстві любила писати твори, закінчила філологічний факультет і не бачила себе ніде в іншому, окрім журналістики. Але хотілось відчути вияви своєї творчості у іншому вимірі, спробувати прикладне мистецтво.


- Чим займаєтесь сьогодні?

-В Європі це прикладне мистецтво називається фелтінг, в Росії – валяння. Мені ближче – збиття вовни, це той самий процес, яким найкраще охарактеризувати вид діяльності. Із збитої вовни можна робити взуття (повстяники, валянки) одяг, предмети інтер'єру, прикраси, тощо.

- Де навчались збивати вовну?

- Я навчилась з відео-уроків в Інтернеті. Зрозуміла, що якщо дуже прагнеш навчитись щось робити, то це можливо. Я набула навиків, переглянула безліч майстер-класів, читала. Звісно, були помилки, старалась розвиватись і вдосконалюватись.



- Хто купує натуральний одяг?

- Це потрібно любити, потрібно взяти до рук і відчути ту енергетику живого матеріалу. Вовна стрижена з овець, які при цьому не страждають. Купують люди, які її люблять та ті, які можуть собі це дозволити фінансово. Так склалось, що це задоволення не є із дешевих, особливо зараз, при нестабільній гривні. Я матеріали закуповую в валюті, відповідно, ціни на вироби також зростають.

- За який час виготовляєте речі?

- Таку сумочку можна виготовити за день. Я не втомлюють коли роблю сумочку. Але коли роблю більші речі, то після цього треба декілька днів відпочити. Сукня робиться за 2-3 дні, але це дуже виснажлива робота.

- Чому корисно носити вовняні речі?

- Вовна має багато корисних для організму людини властивостей. Вона дозволяє тілу дихати, підтримуючи комфортну температуру, а також захищає від холоду. Взуття масажує ноги, дуже корисно носити для суглобів. Це надзвичайно оригінальний одяг, так як дві однакові речі я не роблю.

Деталі у відео.



Оксана СЛОБОДЯН

Вибір читачів за тиждень

Відео