Іван Марчук покаже у Львові «Генотип вольності»

Народний художник України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, уродженець Тернопільщини Іван Марчук у четвер  презентуватиме у Львові свої твори.

   Виставка, повідомляє телефоном зі Львова кореспондент «ТЕРЕНу», викликала ажіотаж серед шанувальників творчості  Івана Марчука. Про це навіть свідчить тільки один факт: для експозиції надано престижні зали Національного музею імені Андрея Шептицького.

  Виставка «Генотип вольності», присвячена 80-літтю від дня народження митця. Про це повідомила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації Христина Береговська.

«На сьоггоднішінй виставці буде презентовано 61 твір із циклів «Пейзаж», «Біла планета», «Погляд у Безмежність», – зазначила Христина Береговська. – А загалом у доробку майстра – близько 5000 картин, котрі перебувають у галереях та приватних колекціях по всьому світу».

Іван Марчук винайшов власну оригінальну техніку, якій придумав назву «пльонтанізм» (від галицького діалектизму «пльонтати»,  плести, переплітати). Вона полягає у балансуванні на межі рукотворного і технологічного накладання мазка, й через складність й філігранність виконання практично не підлягає повторенню. Художник систематизував свої роботи в 11 творчих циклів.

Упродовж останніх трьох років полотна художника експонувалися переважно за кордоном (Литва, Німеччина, Польща), виконуючи  функцію носіїв народної дипломатії й утверджуючи місце України в європейському та світовому культурному просторі.

    Виставка у Львові триватиме до 10 квітня, а вже 15 квітня вона переїде до виставкової зали Тернопільської обласної організації Національної Спілки художників України.

Фоторепортаж із виставки у Львові – у завтрашніх новинах нашого сайту.

Довідка

 Іван Марчук народився 12 травня 1936 року в селі Москалівка Тернопільської області. Навчався у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва імені Івана Труша на відділенні декоративного розпису та на відділенні кераміки Державного інституту прикладного і декоративного мистецтва. У середині 1960-х років Іван Марчук переїхав до Києва, й саме тут розпочалось його становлення в мистецькому середовищі. Далі – жорстке протистояння системі, котра нещадно придушувала все, що не вписувалось у догми соціалістичного реалізму, й 12 років еміграції (Австралія, Канада, США). З вересня 2001 року, після повернення в Україну, художник живе і працює в Києві.

  Іван Марчук - один із найвідоміших українських художників у світі, володар високих звань народного художника України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, член Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва. За оцінкою британського часопису «The Daily Telegraph» (2007) митець увійшов до списку Ста геніїв сучасності.

 Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео