Правоохоронці за 2 мільйони обіцяють зробити Тернопіль безпечним

Аж 2 мільйони 350 тисяч гривень у 2016 р. виділять із казни Тернополя на комплексну програму профілактики і протидії злочинності «Безпечне місто».

Нагадаємо, правоохоронна система є державною. Отже, отримує фінансування напряму із державної казни. Виходить, цих коштів не вистачає. На думку правоохоронців, додаткові витрати із міського бюджету дозволять протягом року підвищити рівень правосвідомості і обізнаності населення щодо можливості отримання якісних поліцейських послуг, сприятиме створенню умов власної безпеки громадян, а також мінімізації загроз публічній безпеці і порядку у Тернополі.

До слова, про Програму «Безпечне місто» заступник начальника міської поліції Андрій Фірман доповідав на сесії міської ради 3 березня. Тоді він сам почувався не зовсім безпечно, адже трибуну оточили обурені представники житлового кооперативу «Файне місто-2» (про це «Терен» докладно писав ТУТприм.).

«За» Програму проголосували 38 обранців тернополян

Переконувати депутатів Андрієві Фірману не довелося. У декого із них лише виникли запитання до облаштування мережі відеоспостереження. Виявилося, міська рада просто надасть поліцейським доступ до тих камер і записів, які роблять камери, встановлені КП «Тернопіль-Авіа». Але чому на «передачу» потрібно аж 450 тис. грн, ніхто не пояснив. Депутатів це не стримало, результат голосування був позитивним – 38 «за».

Втім, спробуємо розібратися, за що ж так дружно проголосували депутати (див. таблички унизу – прим.)?

Традиційно ініціатор і розробник програми - Тернопільський відділ поліції Головного управління Національної поліції в області. Але мотивація цього разу така (цитуємо документ): «У зв’язку із загостренням військового конфлікту на сході України, збільшенням обігу нелегальної вогнепальної зброї і вибухівки, вразливості об’єктів життєзабезпечення міста, зростання соціально-політичної напруги, недостатньої правової культури населення, питання посилення безпеки громадян, забезпечення нормальної життєдіяльності міста і захисту майна громади потребує підвищеної уваги.

Одним із механізмів вирішення даної проблеми є налаштування чітко скоординованої взаємодії владних і правоохоронних органів, об’єднань громадян і населення. Пріоритетами стають відпрацювання злагодженого та оперативного реагування на небезпечні ситуації, побудова ефективних алгоритмів вирішення проблем громадян в умовах надзвичайних ситуацій…».

Покращення матеріально-технічної бази – 200 тисяч

Правоохоронці наполягають: «створення Програми обумовлене потребою посилення безпекової взаємодії, підвищення рівня правової культури населення, впровадження комплексу програмно-апаратних та організаційних заходів для посилення безпеки населення, захисту стратегічних об’єктів та об’єктів забезпечення життєдіяльності міста, безпеки дорожнього руху…». Після цього розробники натякнули на недостатнє технічне забезпечення правоохоронних органів, які, на додачу, переживають реформування.

На що саме підуть кошти? Перелік – доволі довгий. Деякі його пункти фінансування не потребують. Тож пропонуємо читачам переглянути найцікавіші, на нашу думку, позиції:

  • випуск соціальної реклами у вигляді інформаційних буклетів, брошур, виготовлення та розміщення рекламних щитів, банерів, сіті-лайтів, відеофільмів – 180 тис. грн,
  • створення Централізованої системи відеоспостереження міста в он-лайн-режимі і режимі роботи з архівними записами - 450 тис. грн;
  • покращення матеріально-технічної бази громадських пунктів охорони порядку (меблями, оргтехнікою, засобами зв’язку тощо) – 200 тис. грн;
  • покращення забезпечення Тернопільського відділу поліції:

а) паливно-мастильними матеріалами (900 тис. грн);

б) комунікаційним обладнанням автотранспорту, відеореєстраторами і системами GPRS – 500 тис. грн.

Правоохоронці обіцяють «золоті гори»

У результаті виконання програми правоохоронці обіцяють цілу низку «плюсів», зокрема:

- зростання динаміки довіри населення до Тернопільського відділу поліції;

- посилення у громадян почуття власної безпеки в місті;

- підвищення рівня задоволеності потерпілих і свідків злочинів роботою поліції під час виклику і первинного контакту на місці події;

- поліпшення оперативності реагування поліції на повідомлення про злочини, ефективності роботи з протидії злочинності;

- зменшення фактів втручання поліції в роботу комерційних структур;

- вдосконалення стану матеріально-технічного забезпечення Тернопільського відділу поліції;

- створення Централізованої системи відеоспостереження міста в он-лайн режимі та режимі роботи з архівними записами;

- підвищення ефективності системи надання правоохоронних та інших послуг громадянам Тернопільським відділом поліції.

Що ж, через рік «Терен» зможе це перевірити. Адже кошти у міську казну не падають з неба. Її наповнюють наші із вами податки. Тож і витрачати ці гроші варто раціонально.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Обсяги і джерела фінансування (у тис. грн)                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання програми

2016 рік

Усього витрат

Обсяг ресурсів, усього:

2 350,0

2 350,0

у тому числі міський бюджет

2 350,0

2 350,0

 

Паспорт програми

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Міський бюджет

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у т. ч.:

 

коштів міського бюджету

2 млн 350 тис. грн

коштів інших джерел

              -

За проектом рішення міської ради

 

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео