Не лише в борщ: чим корисний буряк та як легко його приготувати
Буряк можна без перебільшення вважати справжнім українським суперфудом
Справжній суперфуд, який українці можуть виростити у себе вдома. Але в той же час досить рідко використовують його в повсякденних стравах, окрім борщу. Про користь овоча та варіанти його приготування розповів популярний український кулінар і блогер Євген Клопотенко.
ПОЖИВНА ЦІННІСТЬ БУРЯКА
У одній 100 грамовій порції буряка містяться:
- Білок: 1,7 г
- Жири: 0,2 г
- Вуглеводи: 10 г
- Клітковина: 2 г
- Фолієва кислота: 20% від добової норми
- Марганець: 14% від добової норми
- Мідь: 8% від добової норми
- Калій: 7% від добової норми
- Магній: 6% від добової норми
- Вітамін С: 4% від добової норми
- Вітамін B6: 4% від добової норми
- Залізо: 4% від добової норми
Калорійність буряка на 100 г становить 44 ккал.
ЧИМ КОРИСНИЙ БУРЯК
Буряк особливо корисний для здоров’я серця, адже він багатий фолієвою кислотою.Фолієва кислота це один з 13 основних вітамінів, необхідних нашому організму. Вона відіграє ключову роль у рості, розвитку та здоров’ї серця.
Буряк також корисний для підтримки здоров’я травної системи, завдяки вмісту клітковини у своєму складі.
Він здатен боротися із хронічними запальними процесами. Такі процеси вчені пов’язують із ожирінням, хворобами серця та печінки, а також раком. На щастя, буряк містить в своєму складі пігменти, які називаються беталаїнами. Дослідження доводять, що беталаїни мають протизапальні властивості.
Буряк корисний несе користь навіть для мозку. Психічні та когнітивні функції природним чином погіршуються з віком, а це може збільшити ризик нейродегенеративних розладів, таких як деменція. Нітрати в буряку можуть покращити роботу мозку, сприяючи розширенню кровоносних судин і, таким чином, посилюючи приплив крові до мозку.
ЩО ПРИГОТУВАТИ З БУРЯКА
- Те що з буряка можна приготувати борщ ви і самі знаєте. А які ще є варіанти?
- По-перше буряк це ідеальний інгредієнт для салатів. І ні, не тільки вінегрет. Експерементуйте! Спробуйте приготувати салат, поєднавши буряк із сиром фета, вишнею, руколою та горіхами. Або салат із буряка з чорносливом і фундуком.
- Старий добрий вінегрет теж можна осучаснити, приготувавши для нього гірчично-оцтову заправку. А квашені огірки замініть багатою на білок квасолею. Буде дуже смачно. Або, уявляєте собі вінегрет із буряком та авокадо? Якщо ні, то треба приготувати і спробувати.
- Із буряка та хріну готують традиційну українську страву “цвіклі”. Вона чудово підійде в якості соусу до м’яса, намазки на хліб або як самостійний салат.
- Також вже варений буряк можна замаринувати. Це ідеальна закуска на зиму, яку до того ж можна додавати у борщ та готувати з неї салати.
ЯК ЇСТИ БУРЯК
Запечіть його. Запікання – найкращий спосіб приготувати буряк, бо воно повноцінно розкриває смак коренеплоду та зберігає його соковитість, а отже і колір. Плюс це банально зручно.
Дивіться, потрібно обрати буряки середнього або маленького розміру. Увімкніть духовку та виставіть температуру 180 градусів. Відчистіть буряки від землі та добре промийте, потім витріть рушником від зайвої вологи. Оберніть кожен бурячок у фольгу та запікайте в духовці мінімум 1,5 години. Далі дістаньте із духовки, зніміть фольгу та залиште повністю остигати на тарілці.
Їжте сирим. Це корисно. Але попереджаю, сирий буряк відрізняється землянистим присмаком та ароматом, а також твердістю. Тож нарізайте його дрібними шматочками або соломкою і подумайте над смачною заправкою.
Сік із сирого буряка також використовують як інгредієнт для смузі, щоб збагатити свій напій калієм, марганцем, фолієвою кислотою та надати йому красивого рожевого кольору.
Зваріть буряк заздалегідь та використовуйте як простий вітамінний салат на обід чи вечерю.
Знадобиться велика каструля, середній або маленький буряк та 1 – 1,5 години часу. Все просто: добре помийте, залийте водою і варіть.
Читайте також: На полях Тернопільщини почали збирати буряк